Enthousiasme bij verkeersexamen

Algemeen
De regen deerde de jonge scholieren niet.
De regen deerde de jonge scholieren niet. (Foto: Marjolein Deutekom)

SCHAGEN - Een grote groep kinderen uit Schagen, Kolhorn, ‘t Zand en Sint Maarten, fietsten maandag 10 mei met fel oranje hesjes door straten van Schagen. Wie denkt dat ze op schoolreisje zijn, heeft het mis. Deze scholieren waren bezig met het Praktisch Verkeersexamen. 

Het examen toetst of de leerlingen het geleerde in theorie ook kunnen toepassen in het echte verkeer. Het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN), bestaat al ruim 80 jaar in Nederland, ook in de gemeente Schagen.

Uitslag volgende week bekend

Tijdens het examen fietsten de leerlingen een vaste route door het centrum van de stad Schagen die is uitgezet met bordjes en pijlen. Langs de route zijn in totaal acht controleposten ingericht met vrijwilligers die, aan de hand van een controlelijst, beoordelen of de leerlingen de juiste handelingen verrichten.

Vaardigheden

In de stromende regen vertrokken de eerste vier scholen om stip half negen vanaf het parkeerterrein van het sportcomplex van Schagen United aan de Wilgenlaan in Schagen. Rond half elf kwam er een eindelijk een waterig zonnetje tevoorschijn. Het weer hield de kinderen echter niet tegen om flink hun best te doen. Hand uitsteken, goed uitkijken en op tijd remmen voor andere deelnemers van het verkeer. Maar ook goed doorrijden, niet slingeren op de weg en aanpassingsvermogen aan de rest van het verkeer waren vaardigheden waar de leerlingen op getoetst werden.

Snel gereden

Iets wat zenuwachtig en met bleke snoeten kwamen ze aan bij de start. De regen zal vast ook een reden daarvan zijn geweest. Maar een klein half uur later, kwam iedereen met een grote glimlach en een blos op de wangen de finish over. De zes kilometer werd snel afgelegd, had dat dan toch te maken met de regen?

Vrijwilligers

In totaal waren er ruim 40 vrijwilligers in touw om het examen goed en vooral veilig te laten verlopen. Een hulde voor alle helpende ouders, opa’s, verkeersregelaars en het Rode Kruis. Een dank voor alle sponsoren die onder anderen zorgden voor de benodigde versnaperingen voor zowel de kinderen als de vrijwilligers. Zonder hen geen examen. Voor de jonge deelnemers is het nu wachten geblazen. Volgende week is de uitslag bekend. Schager Nieuwsblad wenst de leerlingen veel succes.