Versoepelingen 2: terrassen ook open voor ontbijt/diner & binnensport mogelijk

Algemeen
Nieuwe persconferentie, nieuwe versoepelingen.
Nieuwe persconferentie, nieuwe versoepelingen. (Foto: Arenda Oomen Fotografie)

REGIO - Binnensportlocaties die weer open gaan, verruimde openingstijden van de terrassen, en de opening van culturele instellingen in de open lucht. Het zijn drie van de vijf versoepelingen die vanaf 19 mei hoogstwaarschijnlijk worden doorgevoerd, zo meldde demissionair premier Rutte dinsdagavond in een nieuwe persconferentie. 

Versoepelingen 19 mei: ‘complimenten’

De premier begon met complimenten aan de horeca, voor het handhaven van de huidige coronamaatregelen. Verder sprak hij opnieuw van een ‘balanceeract’. “De helft van de mensen heeft bedenkingen bij verdere versoepelingen. We lijken met name geschrokken te zijn van de beelden van Koningsdag, waarbij het op sommige plekken echt te druk was. En die zorg is terecht, want in de ziekenhuizen is de druk nog steeds hoog.” Volgens Rutte zijn er ‘alleen al in Amsterdam 17 nieuwe clusters met besmettingen ontstaan na Koningsdag’. Rutte: “Dus aan de ene kant hebben we behoefte aan ruimte om meer dingen te kunnen doen, maar anderzijds zijn er ook grote zorgen om de effecten van de versoepelingen. Precies het dilemma waar we als kabinet constant mee te maken hebben.” 

Alleen al in Amsterdam 17 nieuwe clusters met besmettingen na Koningsdag

Stap 2 versoepelingen onder voorbehoud

Het OMT adviseert stap 2 pas te zetten als het aantal nieuwe patiënten in de ziekenhuizen blijft dalen, zo liet de premier weten. “Met ingang van woensdag 19 mei zal stap 2 van de versoepelingen in werking treden, maar,” zo benadrukte Rutte, “mochten de cijfers volgende week toch tegenvallen, dan drukken we maandag alsnog op de pauzeknop.” 

Versoepelingen 19 mei: wat betekent dit concreet?

1. Per 19 mei kunnen sekswerkers - als laatste van alle contactberoepen - weer aan het werk.

2. De buitenterrassen mogen langer open, namelijk van 6 uur ‘s ochtends tot 20 uur ‘s avonds. “Dus een koffie met gebak in de ochtend kan weer, evenals een bitterbal of diner”, aldus Rutte. 

3. Sport: ook volwassenen vanaf 27 jaar mogen weer in groepen sporten, met een maximale groepsgrootte van 30. Hierbij geldt nog steeds: geen wedstrijden, geen publiek, en kleedkamers en douches gesloten. Ook binnensportlocaties mogen weer open, voor maximaal 30 personen. Voorwaarden zijn ook hierbij dat reservering en registratie noodzakelijk zijn, en kleedkamers en douches gesloten blijven. 

4. Culturele instellingen: openluchtmusea, -theaters en -monumenten kunnen weer open per 19 mei. Voorwaarden hier zijn ook reserveringen en registraties vooraf, evenals een checkgesprek. De wc’s binnen kunnen ook weer geopend worden. Verder mag binnen weer kunst worden beoefend, zoals op muziek- en dansscholen. Dit mag met een maximum van 30 mensen in één ruimte, en met onder meer een reservering en checkgesprek. 

5. Recreatie buiten: klimbossen en bijvoorbeeld de midgetgolfbaan mogen ook weer open. Hierbij geldt maximaal één gast per 10 vierkante meter, en ook hier zijn reserveringen, registraties en een checkgesprek verplicht en mogen de wc’s weer open. Voor de recreatiesector geldt dat alles wat buiten is dus open mag, maar alles wat binnen is nog dicht blijft. Rutte: “Dus in Artis kun je weer naar de leeuwen en olifanten, maar bijvoorbeeld niet naar het slangenverblijf.” 

Andere versoepelingen per 19 mei

Verder werd tijdens de persconferentie van dinsdag 11 mei nog genoemd dat in het voortgezet onderwijs de 1,5 meter wordt losgelaten, zodat kinderen nog voor de zomervakantie weer met elkaar naar school kunnen. 

Coronaregels en de zomervakantie

Volgens demissionair minister De Jonge is voor de zomervakantie waarschijnlijk een kleurenkaart aan te houden. “Staat een land op geel? Dan kun je daar wel naartoe op vakantie, maar gelden nog wel bepaalde - door het land opgestelde - regels, zoals het dragen van een mondkapje. Staat een land op oranje? Dan kun je er alleen naartoe voor noodzakelijke reizen. En houd er ook rekening mee dat andere landen Nederland als land met een verhoogd risico kunnen zien.” 

Vaccinaties: ‘begin juli mijlpaal’ 

Tijdens de persconferentie werd tot slot genoemd dat in de tweede helft van mei mensen van 60 jaar of ouder - óf met een verhoogd medisch risico - hun eerste vaccinatie moeten kunnen hebben gehad. De Jonge: “De volgende mijlpaal is begin juli. Dan moet elke Nederlander zijn of haar eerste prik kunnen hebben gehad. Uiteraard afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins en de bereidbaarheid van Nederlanders de vaccinatie te nemen.”