Schagen start huisartsenpilot: Welzijn op Recept

Algemeen
Schagen start huisartsenpilot: Welzijn op Recept.
Schagen start huisartsenpilot: Welzijn op Recept. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De pilot van het project: ‘Welzijn op Recept’ is dinsdag 18 mei van start gegaan. Een eigentijds en vernieuwend initiatief van de gemeente Schagen samen met 5 huisartsenpraktijken in de gemeente Schagen. Door maatwerk te bieden kunnen inwoners samen met de huisarts zoeken naar een laagdrempelige en beter passende oplossing dan medicijnen of zorgtrajecten. De huisarts en de praktijkondersteuner van de huisarts (POH) is vaak het aanspreekpunt voor klachten, zoals eenzaamheid of problemen op sociaal vlak.

De huisarts is vaak het eerste aanspreekpunt van inwoners bij deze problemen. Samen besluiten ze of doorverwijzen naar de gemeentelijke welzijnscoach waardevol is. Deze coach gaat samen met de inwoner op zoek naar passende oplossingen. Dit zijn bijvoorbeeld passende activiteiten in de buurt, die aansluiten bij de interesses van de inwoner. Zoals creatieve of sportieve activiteiten, lotgenotencontact of vrijwilligerswerk.

Wethouder Van der Veek is blij met de start van deze pilot; “De gemeente en de huisartsen delen het belang van zorg en ondersteuning in de buurt. Met Welzijn op Recept kunnen we samen een mooie slag maken. We kunnen de druk op de huisartsenpraktijken verlichten én voorkomen onnodige zorgtrajecten. Inwoners met sociale problemen moeten we serieus nemen. Daarom geeft het stilstaan bij het probleem al veel inzicht. We hopen na de pilot Welzijn op Recept in de toekomst verder uit te rollen over de hele gemeente.”

Grote betrokkenheid

Het project wordt uitgevoerd door 5 huisartsenpraktijken: Huisartsenpraktijk D.F. de Boer in het Zand, Huisartsenpraktijk Glorie in Schagerbrug, Huisartsenpraktijk Callantsoog, Huisartsenpraktijk Petten, Huisartsenpraktijk Kuilboer in Sint Maartensbrug. Allen in samenwerking met de gemeente Schagen, Vicino, HKN Huisartsen en Zorg Optimalisatie Noord-Holland (ZONH).