Harry Vermeegen: “Die saamhorigheid voor het Nederlands Elftal, dat hebben we nodig!”

Oranje
Harry Vermegen blijft altijd achter Oranje staan
Harry Vermegen blijft altijd achter Oranje staan (Foto: Wilma Vermeegen)

SPANJE - Hij neemt geen blad voor de mond, Harry Vermeegen. De iets oudere onder ons kent hem als entertainer, presentator/programmamaker van onder meer Pisa, Verona, Die 2: Nieuwe Koeien,  De Regenjas en Leven als een Prof. De jongere generatie ziet hem vooral verschijnen op Youtube, Facebook (beiden Harry Vermeegen official) en andere media. Harry laat dagelijks van zich horen, en daar zijn de meer dan 120 duizend volgers dol op. Harry is hot!

Je hebt de Koning, de Minister President en de bondscoach van het Nederlands Elftal

Ondanks zijn leeftijd, hij tikte vorig jaar al de 70 aan, blijft Harry actief. Vanuit zijn résidence in Spanje, neemt hij dagelijks een filmpje op en zet het op Youtube. Zijn vrouw verzorgt het camerawerk en monteert het tot een bruikbare video. Over alles heeft Harry een mening, maar vooral over het Nederlands voetbal, de spelers en hun (wan) gedrag. Zijn volgers smullen ervan.

‘Golfen vind ik he-le-maal niets’

“Eigenlijk is het een uit de hand gelopen grap. Ik wilde graag mijn zegje blijven doen over alles wat er gebeurt in deze wereld. Met mijn vrouw Mirjam maak ik de opnames en zetten deze op Youtube en andere socials. Weet ik veel dat ik meer dan honderdduizend volgers krijg? Het is wel zo dat ik me ontwikkel in de branche. Er is een verschuiving in het medialandschap en ik ben daarin meegegaan. Leeftijd doet er helemaal niet toe. Het gaat erom wat je wilt. En dit is wat ik wil. Gewoon mijn mening geven over mensen of situaties. Eigenlijk alles wat mij interesseert. Veel mensen van mijn leeftijd doen niets anders dan golfen en daarna lunchen op de club. Dat vind ik he-le-maal niets! Na vijf minuten op zo’n baan ben je daar toch klaar mee? Nee laat mij maar dagelijks nadenken over wat er om mij heen gebeurt. Dat houdt je scherp!

Uit de oude doos

Als voorbereiding op dit interview heb ik mij als journalist natuurlijk geabonneerd op alle mogelijke socials waar Harry actief op is. En dat zijn er heel wat. Youtube, Facebook, Instagram en Twitter. Harry kom je overal tegen. Als meninggever, maar ook als getrouwde man. Met Mirjam, alias Jut en Jul, nemen ze filmpjes op en geven ze commentaren. Maar ook video’s uit de oude doos kom ik tegen. Voetballegendes als Jaap Stam, Maradona en Paul Gascoigne. Hij heeft ze allemaal voor de camera gehad. Geen strakke analyses of interviews. Gewoon, leuke reportages over het wel en wee van deze gasten. De legendarische video met Gascoigne, die liet zien dat hij in één keer de bal op de lat kon raken! Wat was dat leuke televisie.

“Het is leuk om die oude beelden terug te zien. Dat blijkt maar weer uit alle reacties die dagelijks onder de berichten worden geplaatst. Tegenwoordig worden voetballers niet meer op deze manier belicht op tv. Het is zo jammer. Ik had verwacht dat er wel een opvolger zou komen in het voetbal-entertainment televisielandschap. Maar helaas. Dus blijven we deze video’s plaatsen. Het is bijna nostalgie.’’

Persoonlijke titel

Harry schuwt niets of niemand. Of het nu Lil Kleine is, de Snollebollekes of Jasper Cillissen over zijn woede naar Frank de Boer omdat hij uitgesloten is van deelname aan Oranje wegens een positieve test op corona. “Het is heel simpel. Ik vind ergens iets van en dat laat ik weten. Dat doe ik op persoonlijke titel. Je kunt het ermee eens zijn of niet. Maar dat boeit me eerlijk gezegd niet. Ik wil gewoon lekker bezig zijn. En omdat ik nog steeds van voetbal hou is het niet meer dan logisch dat daar de meeste video’s over gaan.”

Voetbal zit Harry in het bloed. Opgegroeid met onder andere Louis van Gaal in Amsterdam, kreeg Harry het vroeger voor elkaar om alle grote spelers voor de camera te krijgen. “Ik snap de spelers, ik snap het spelletje en ik snap wat mensen op televisie willen zien. Als je dat combineert heb je leuke televisie dat miljoenen kijkers trekt. Nu maak ik voornamelijk video’s zonder spelers, maar dat komt onder andere omdat alles eromheen zo serieus is geworden. Persvoorlichters, communicatiespecialisten, managers....het wordt er allemaal niet leuker op.”

Gestuntel bij Nederlands Elftal

“Helaas is dat gevoel van, we staan met zijn allen achter Oranje, nog ver te zoeken. Je zou zeggen dat nu we uit de coronamalaise komen, iedereen weer zin heeft om als twaalfde man achter het Nederlands Elftal te staan. Maar ik merk er nog niet veel van. De stunteligheid binnen de KNVB zorgt ervoor dat we er geen zin in hebben.” In een van zijn video’s zegt Harry dan ook: ‘’Hongerig naar Oranjesucces? Nee we draaien ons hoofd af. We zien het niet zitten. We geloven er niet in. Dat is nog nooit gebeurd! En dat is de schuld van de KNVB, die hadden deze weg nooit zo moeten bewandelen. Juist met zijn allen willen we trots zijn op Oranje. Ik pleit voor Ronald Koeman als bondscoach, Ronald Koeman, we missen je!”

Zangtalent

Toch probeert Harry de supporters op sleeptouw te nemen. Met het nummer Oranje, Oranje Oranje, tekst geschreven op het welbekende nummer Marina van Rocco Granata, probeert hij de Oranjefans op sleeptouw te nemen. “We moeten er wat van maken toch? Daarom heb ik het nummer uitgebracht. Vroeger deed ik dat ook. Denk aan Popie Jopie, Koud He?! en Tiet Veur Een Pafke. En de Oranje nummers ’We Scoren, We Winnen’ met Wolter Kroes in 2006 en ‘1,2,3,4 Dennis Bier’ uit 2000.  Dat laatste nummer was nog een heel gedoe om dat uit te laten brengen. Dennis Bergkamp drinkt helemaal geen alcohol en dat wist ik niet. Hij spande een rechtszaak aan zodat ik dat nummer niet kon uitbrengen. Maar ik won glansrijk en bracht het uit. Het heeft toch 5 weken in de single Top 100 gestaan.’’

1,2,3,4 Dennisbier ‘’Rondjes loop je niet, die geef je’’

Prachtig die supporters

Wat Harry vooral zo mooi vindt aan het voetbal zijn toch wel de supporters. “Man man man, die leven voor het spel! De echte supporter huilt zowel bij verlies als bij winst. Hij koestert alle herinneringen die hij heeft beleefd met de club en de spelers. Een supporter is een week van te voren al zenuwachtig als zijn cluppie tegen een van de grote drie clubs moet spelen. Ze eten en slapen voetbal. Dat is toch machtig? En als het Nederlands Elftal speelt, dan veert heel Nederland op. Dan komt het saamhorigheidsgevoel weer naar boven. Iedereen is voor Oranje, dat gevoel dat is iets magisch. Ik hoop dat dat gevoel snel weer bij iedereen komt en dat het team de finale haalt. Dan kunnen wij als Nederlanders weer trots zijn op het Nederlands Elftal.”