Prachtige dieren op leisteen: Wim Reijnders wil exposeren!

Algemeen
Wim te midden zijn 'buiten' museum met kunst op leisteen.
Wim te midden zijn 'buiten' museum met kunst op leisteen. ((Foto: Lenna van den Haak))

DIRKSHORN - De woning van de ouders van Wim Reijnders hangt vol met prachtige kunst, gemaakt op leisteen. Platen die ongeveer A3 formaat hebben waarop iets geschilderd of gekrast is. De natuur, vooral wilde dieren, hebben de voorkeur. Tijgers, hyena’s, roofvogels, zebra’s maar ook een tweekoppige draak kijken je doordringend aan. Tijd voor een gesprek met deze getalenteerde kunstenaar.

Wie helpt Wim aan een expositieruimte voor zijn leistenen kunst?

Keitjes voor Kei Kado Schagen

“De afgelopen maanden schilder ik ook keitjes voor Kei Kado Schagen. Ik beschilder ze graag met acrylverf. Met het mengen van de juiste kleuren heb ik prachtige verf voor het schilderen van ijsvogels. Ik heb er al menigeen geschilderd en krijg er leuke reacties op via Facebook. Het is leuk om erkenning te krijgen, daarom zou ik het ook heel leuk vinden als mensen weten dat ik meer schilder dan alleen keitjes.

Weinig slaap

De vijftigjarige Wim heeft het prima voor elkaar. Overdag werk hij als medewerker bij de Werkplaats Schagen afdeling groenvoorziening. De nachten, of vroege ochtenden, ligt eraan hoe je het ziet, is hij toegewijd aan zijn kunst: het maken/krassen/schilderen van schilderijen op leisteen. “Ik slaap weinig, als het vijf uur per nacht is, is het veel. Het is dan heerlijk om gefocust te zijn. Krassen, schilderen of lijsten maken voor de leistenen. Ik ben er dagelijks zoet mee.”

Drie kilo per stuk

Wim heeft mij uitgenodigd om langs te komen zodat ik alle schilderijen kan bewonderen. Speciaal voor dit bezoek heeft hij een deel van zijn kunst van boven naar beneden getild en neergezet in de achtertuin. ‘’Het was nog een hele klus aangezien de platen gemiddeld 3 kilo per stuk wegen. Maar ik heb het er graag voor over. Het zou fijn zijn als ik hierdoor ergens kan exposeren. Want op een markt staan is voor mij geen optie. De stenen zijn zo zwaar dat ik deze onmogelijk in- en uit kan laden. Tevens is het natuurlijk materiaal. Er kan snel schade ontstaan en dat is niet de bedoeling. Als ik ergens kan exposeren, komt deze vorm van kunst echt tot zijn recht.’’

Buiten in de tuin

Het is echt een andere vorm van kunst. Wim krast afbeeldingen in leisteen met een dartpijl. Door er later witte kalk overeen te smeren, krijg je dat mooie reliëf effect. “Als je het goed impregneert kun je het ook jarenlang buiten in de tuin laten staan of hangen. Het geeft prachtige sfeer natuurlijk!”

Vijf jaar geleden

Wim is al vijf jaar bezig met deze manier van creëren. Het begon allemaal met een grote kei die hij vlakbij de haven vond. “Deze was mooi geschikt als herdenkingssteen voor mijn hond die ik moest laten inslapen. Het beessie was op en kon echt niet meer. Nu heb ik een gedenksteen gemaakt door met een soort van krastechniek mooie teksten en tekeningen te kerven. Deze steen ligt nog hierin de achtertuin bij mijn ouders. Toen is het zo’n beetje begonnen.”

Maanden bezig

Wim is dagelijks met zijn leisteen bezig. “Soms zit je in een bepaalde flow en dan gaat het vanzelf. Dan ben ik weken achter elkaar bezig. Maar het kan ook zijn dat de focus er niet is. Dan ga ik iets anders doen totdat de focus er weer is. Het is moeilijk om je voor lange tijd goed te kunnen concentreren. Dat is een proces dat de ene dag beter verloopt dan de andere dag. Een project kan soms wel maanden duren. Maar dan heb je ook wat.” De prachtige schilderijen zijn naast het feit dat Wim wil exposeren, ook te koop. “Iedereen die interesse heeft mag mij bellen of mailen. Om te kijken of om direct een aankoop te doen. En mocht u een expositieruimte weten, dan hoor ik dat graag!” Mail voor meer informatie naar: Wim.Reijnders@hotmail.com of bel naar: 06-53992577.

Afbeelding
Een van zijn pronkstukken.
beschilderde keitjes voor Kei Kado Schagen.
De draak.