Sint Maarten spaart voor buitensporttoestellen door veilig te rijden

Algemeen
Onthulling eerste spaarpaal met Gedeputeerde Jeroen Olthof en Hans Heddes van de gemeente Schagen.
Onthulling eerste spaarpaal met Gedeputeerde Jeroen Olthof en Hans Heddes van de gemeente Schagen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Sparen voor buitensporttoestellen met de spaarpaal

SINT MAARTEN - Op woensdag 16 juni openden gedeputeerde van provincie Noord-Holland Jeroen Olthof en wethouder Hans Heddes de spaarpaal aan de Hoge Buurt in Sint Maarten. Met de spaarpaal kan door veilig te rijden gespaard worden voor het door de bewoners gekozen spaardoel.

De Hoge Buurt

Snelheid is een belangrijke factor als het gaat om verkeersveiligheid. Op dertig km/uur wegen rijden weggebruikers vaak te hard en vinden veel ongevallen plaats. Vaak zijn het bewoners uit de buurt of omgeving die zelf te hard rijden. In Noord-Holland start een nieuw initiatief om veilig rijden te bevorderen én te belonen: de spaarpaal. Niet geheel toevallig staat de eerste spaarpaal van Noord-Holland op de Hoge Buurt. Al jaren klagen bewoners over de snelheid van het verkeer. Het leidt ter plekke tot overlast en een verkeersonveilig gevoel. Wethouder Hans Heddes: ”De gemeente is constant bezig met de snelheid van het verkeer. We kunnen niet overal verkeersremmers plaatsen en dat is ook niet de oplossing. Het werkelijke probleem is het gedrag. Ik heb er vertrouwen in dat dit project bijdraagt aan verkeersveiligheid door op een positieve manier goed gedrag te belonen.”

Belonen in plaats van straffen

In tegenstelling tot de welbekende flitspaal, beloont de spaarpaal veilig gedrag in plaats van onveilig gedrag te bestraffen. Bewoners rijden langzamer en dit gedrag houdt aan. In andere delen van het land heeft het al mooie buurtinitiatieven opgeleverd. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van een speeltuin in de buurt of het maken van een veilige schoolzone bij een basisschool.

De spaarpaal, genaamd de ‘safety safe’, meet de gereden snelheid van degene die langsrijdt. Ligt de snelheid onder de maximumsnelheid, dan plaatst de paal een bedrag in de spaarpot. De gemeente financiert het spaarbedrag. De provincie subsidieert de apparatuur en de begeleiding. Gedeputeerde Jeroen Olthof: “De provincie plaatst nog 8 spaarpalen op verschillende locaties in Noord-Holland. We hopen op deze speelse manier de veiligheid op straat te verbeteren.”

Bewoners denken mee

Na een digitale bewonersbijeenkomst konden bewoners op het participatieplatform samen.schagen.nl van de gemeente ideeën indienen voor een spaardoel. Na het indienen werd er gestemd op ieders favoriet. Het uiteindelijke spaardoel is gekozen. Met 12 van de 32 stemmen was de favoriet het realiseren van buitensport toestellen. Bewoners zijn op deze wijze nauw betrokken bij dit project. Met deze positieve insteek en betrokkenheid hopen gemeente en provincie dat bewust en veilig rijden de standaard wordt.

Op 9 juli wordt het eindbedrag bekend gemaakt en overhandigt aan de dorpsraad van Sint Maarten.

De onthulling van de spaarpaal.