Ton Maas Koninklijk onderscheiden

Algemeen
Ton Maas met zijn vrouw die de versierselen opspelde.
Ton Maas met zijn vrouw die de versierselen opspelde. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Koninklijke Onderscheiding voor Ton Maas

SCHAGEN - Molenaar Ton Maas is donderdagmiddag onderscheiden voor zijn diensten bij de vereniging ‘De Wieringer Molens. Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen reikte de versierselen uit tijdens de viering van het dertig jarig bestaan van de vereniging.

Locatie van deze festiviteit was de Wieringer molen ‘De Onderneming’, gelegen aan de Koningsweg 75 in Hippolytushoef. De plaats waar Ton al ruim twintig jaar een belangrijke rol vervuld.

Vrijwilliger

De in Schagen wonende Ton Maas is een vrijwillige molenaar die belangrijk is en was voor de ‘molenwereld’ op Wieringen en in Nederland. De afgelopen 20 jaar heeft Ton Maas een belangrijke bijdrage geleverd aan het in stand houden van het ambacht van molenaar in Nederland, de organisatie van de molenaarswereld in Noord-Holland én het behoud van de Wieringer Molens.

Voor de vereniging De Wieringer Molens zet Ton Maas zich sinds 2000 in. In 2005 trad de heer Maas toe tot de landelijke examencommissie van de vereniging “De Hollandsche Molen”. Door zijn werk als secretaris van deze commissie, en als examinator had hij veel contacten in en met andere molenaars in Nederland. Eind 2020 heeft hij deze functie overgedragen aan zijn opvolger.

Voor het Gilde Vrijwillige Molenaars was Ton Maas van 2004 - 2014 voorzitter van de afdeling Noord Holland. Onder zijn voorzitterschap werd de structuur van de molenaarsopleiding in Noord-Holland verbeterd.

Openstelling voor publiek

Op het voormalig eiland Wieringen staan twee schitterende korenmolens. In Den Oever staat ‘De Hoop’ en in Hippolytushoef ‘De Onderneming’. Sinds 17 juni 1991 hebben vrijwilligers zich met volle overgave ingezet om beide molens te restaureren.

Nu het restauratiewerk achter de rug is, richten de vrijwilligers van de vereniging zich op het onderhoud van de molens zodat ze kunnen blijven draaien. De molens zijn nu opengesteld voor het publiek aan wie duidelijk gemaakt wordt hoe de molens werken.

Het doel van de vereniging is om de culturele waarde van onze beide molens voor de toekomst te bewaren.