Schagen denkt vooruit over toekomst stad

Algemeen
De landschappen rond Schagen versterken.
De landschappen rond Schagen versterken. (Foto: gemeente Schagen )

SCHAGEN - Om ook in de toekomst goed te kunnen wonen, ondernemen, sporten, recreëren, kortom goed te kunnen leven in de stad Schagen heeft het college van burgemeester en wethouders een concept visie op de toekomst van de stad Schagen gemaakt.

Waar wil de stad Schagen over 10, 20 jaar staan? Welke ambities zijn bereikt en welke onderwerpen zijn opgepakt? Er ligt al een concept, de Ontwikkelvisie stad Schagen, waarmee het college gezamenlijk met de gemeenteraad, inwoners, ondernemers, instellingen en anderen aan de slag wil om te komen tot een definitieve Ontwikkelvisie. Deze concept ontwikkelvisie verkent een ambitieus toekomst perspectief voor de stad Schagen, de stip op de horizon.

Concept ontwikkelvisie

Schagen is een populaire stad en groeit aan alle kanten, zowel in het centrum als aan de randen. De vraag naar meer woningen, sportvoorzieningen, tijdelijke functies, recreatieve functies, bedrijven, enzovoort zorgt dat er meer ruimte nodig is. Andere belangrijke vragen die op de gemeente afkomen zijn: Hoe houden we onze stad goed bereikbaarheid, zowel via de weg, spoor, fiets en te voet? Hoe kunnen we in de stad gezond blijven leven? Waar en hoe kunnen we de stad verduurzamen, vergroenen en klimaatadaptiever maken? En hoe houden we ook het centrum aantrekkelijk?

Belangrijke vragen waarover het college van gemeente Schagen over in gesprek wil gaan. Wethouder Jelle Beemsterboer: “Er gebeurt nu zo veel, dat een toekomstvisie belangrijk is. Want als je iets bouwt of verandert dan doe je dat heel veel jaren. Ook willen wij duidelijkheid scheppen voor initiatiefnemers in en rond de stad over de koers van de gemeente en hebben we de toekomstvisie nodig voor een goed gesprek met de provincie over de bouwmogelijkheden, dat lijkt de goede kant op te gaan. In de eerste schetsen wordt duidelijk welke koers wij inzetten, groei van de stad, maar wel groene groei. Dat is duurzaam en vergroot het woonplezier en de aantrekkingskracht van de stad Schagen. Soortgelijke visies willen wij ook voor de dorpskernen gaan ontwikkelen.”

Woningbouw en andere ontwikkellocaties.
Groen, weg- en waterstructuren die de stad dragen en fraai houden.