De restauratie van de kerktoren in Schagen loopt iets vertraging op

Algemeen
De kerktoren staat nog volledig in de steigers.
De kerktoren staat nog volledig in de steigers. (Foto Co Wiskerke)

SCHAGEN - De restauratie van de kerktoren van de St. Christoforuskerk in Schagen loopt iets vertraging op. Dat meldt de werkgroep van de kerk. Na bouwoverleg afgelopen week is vertraging geconstateerd. Oorzaken zijn de uitgestelde start vanwege het koude weer en de lange winterslaap van de vleermuizen.

Dinsdag wordt een deel van de steiger langzaam afgebroken tot kaphoogte van de toren

Door het onstuimige weer wat een aantal dagen heeft plaatsgevondenm, houdt het in dat de steigers na terugplaatsing van het kruis op dinsdag 20 juli langzaam worden afgebroken tot de kaphoogte van de toren. De rest van de steigers wordt pas afgebroken na de bouwvakantie.

Daarbij rekening houdend met ontheffing ecologische dienst voor de vleermuizen; De traptoren zit nu nog behoorlijk in de steigers. Hier moeten vanaf begin augustus weer vleermuizen bij kunnen. Dit staat ook vastgelegd in het activiteitenplan en de ontheffing. Ze moeten bij het invlieg gat bij de aansluiting van de traptoren op de toren kunnen komen. Het gaatje waar de vleermuizen naar binnen gaan ziet er goed uit, aldus de ecoloog (zie de foto’s).

Dinsdag komt de hoogwerker ’s morgens om 06.00 uur. Om 08.00 uur moet alles in gereedheid zij gebracht. Om 08.15 is het moment dat het kruis naar boven gaat en wordt ingezegend door pastoor Ivan Garcia.

De kleine gaten waar de vleermuizen zitten.