Sportieve tachtiger eindigt hardloop carrière met NK 10 kilometer

Algemeen
Walter van Gelderen houdt van hardlopen, maar wil geen wedstrijden meer doen.
Walter van Gelderen houdt van hardlopen, maar wil geen wedstrijden meer doen. ((Foto: aangeleverd))

SCHOORLDAM - Wie zegt dat sporten niet meer voor ouderen is weggelegd, is bij Walter van Gelderen aan het verkeerde adres. De tachtigjarige Schoorldammer is fervent hardloper en kan het niet laten om wekelijks door de duinen van Schoorl te gaan rennen. Hij heeft al diverse podiumplekken behaald bij grote wedstrijden als de de Egmond run, de Damtotdamloop en de Zevenheuvelenloop. Zelfs marathons schuwt Walter niet. In zijn leeftijdscategorie blijft hij hoge ogen gooien. Maar nu is het tijd om het toch iets rustiger aan te doen. Vanavond neemt hij afscheid van zijn hardloop carrière door voor de laatste keer deel te nemen aan het NK 10 kilometer hardlopen in zijn categorie 80 jaar.

“Ik kijk er enorm naar uit, maar zie er ook tegenop,’’ vertelt Walter. Ik heb altijd veel stress voor een wedstrijd en ben blessuregevoelig. Dat gedeelte zal ik straks missen als kiespijn. Maar de successen, het applaus tijdens het hardlopen en de erkenning, dat zal ik zeker missen. Dat durf ik wel te erkennen.

Vanavond neemt Walter het in zijn eigen leeftijdscategorie op tegen 10 andere opponenten. Allemaal stuk voor stuk fanatiek genoeg om te winnen. “Leeftijd heeft hier niets mee te maken, kijk maar naar mij. Als ik door de duinen draaf kijk ik tien keer per minuut op mijn sporthorloge of ik wel hard genoeg ga.’’

Er is één spannend element bijgekomen voor Walter, namelijk de tijdslimiet. “Mijn persoonlijk record is twaalf seconden langzamer dan de limiet die is ingesteld. Maar ter verdediging was mijn tijd op de open weg en had ik veel tegenwind. Vanavond ren ik in het stadion in Hengelo, en dat loopt toch wat prettiger.”

In het slechtste geval krijg ik een medaille maar kom ik niet in de boeken, maar ik ga ervoor!”

Wil jij Walter succes wensen? Laat dan je reactie achter onder dit bericht.