Rubriek: Mensen maken Schagen met Bea Jongejan

Algemeen
Bea Jongejan in het winkeltje van De Bron in Schagen.
Bea Jongejan in het winkeltje van De Bron in Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Mensen maken Nederland is een initiatief om meer en nieuwe mensen uit te nodigen zich vrijwillig in te zetten voor de samenleving. Vrijwilligersorganisaties uit Schagen hebben hierop een eigen variant opgezet: Mensen Maken Schagen. Elke maand komt een vrijwilliger aan het woord van een van deze organisaties. Deze maand is dat Bea Jongejan, vrijwilligster bij het winkeltje van De Bron in Schagen.

Ze is een graag geziene vrijwilliger in het winkeltje van De Bron. Met acht andere vrijwilligers runt ze daar de zaak. “Naast in de winkel staat ben ik verantwoordelijk voor de bestellingen en administratie,’’ vertelt Bea.

Zelfstandigheid

Ruim drie jaar komt ze wekelijks naar het verzorgingstehuis toe om gezellig in het ‘klein gruttertje’ boodschapjes af te rekenen. Denk aan snoep, koek, fruit en dat soort dingen. “Het is fijn om nog wat te kunnen betekenen in de maatschappij. De klanten die komen wonen in de Bron en hebben dit loopje naar de winkel nodig. De boodschapjes die ze afrekenen, het hoort bij de zelfstandigheid van de mens. Alle beetjes helpen, en ik vind het ook nog eens leuk om gezellig een praatje met iedereen te maken.

Na 45 jaar lang fulltime in de zorg gewerkt te hebben, ging Bea met vervroegd pensioen. “Het is enorm wennen om vanuit de zorgwereld, waar je met je werk opstond en er mee naar bed ging, terug te gaan naar alleen je eigen leven. Het eerste jaar na mijn pensioen had ik wel nodig om lekker bij te komen en uit te rusten, maar daarna wil je gewoon weer wat doen. 

Initiatief

Ik keek op de website van Noordkopvoorelkaar en zag deze vacature. Het leek mij ontzettend leuk dus zo gezegd zo gedaan. Ik heb gesolliciteerd en voila. Ik woon nu met mijn partner vier jaar in Schagen, daarvoor in t Zand, en het bevalt me uitstekend. Ik hoop dat ik dit nog lang vol kan houden.