Wat doet een loonwerker?

Agrarisch
Een loonwerker of loonwerkersbedrijf werkt over het algemeen op contractbasis of tegen een vast uurtarief voor verschillende opdrachtgevers.
Een loonwerker of loonwerkersbedrijf werkt over het algemeen op contractbasis of tegen een vast uurtarief voor verschillende opdrachtgevers. (Foto: )

Een loonwerker is een vakman of vakvrouw die verschillende werkzaamheden uitvoert binnen de agrarische sector en daarbuiten, zoals in de grond, wegen en waterbouw, met behulp van zware machines, zoals tractors en mobiele kranen. Een loonwerker of loonwerkersbedrijf werkt over het algemeen op contractbasis of tegen een vast uurtarief voor verschillende opdrachtgevers.

Er zijn in Nederland behoorlijk veel bedrijven actief als loonwerker, die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn. Naast grote bedrijven zijn er behoorlijk veel zelfstandig ondernemers te vinden, die als loonwerker werkzaam zijn. Een groot voordeel van loonbedrijven is dat de opdrachtgever zelf geen dure machines, zoals tractors of bemestingsapparatuur hoeft aan te schaffen. Daarnaast is het zo dat de meeste boeren bepaalde landbouwmachines, maar enkele dagen per jaar nodig hebben.

Enkele werkzaamheden die een loonwerker kan uitvoeren zijn het verrichten van mest-, zaai- en pootwerkzaamheden, het inkuilen en zetten van kuilbalen, het verrichten van oogstwerkzaamheden en het onderhouden van landbouwmachines. In de meeste gevallen zal een loonwerker aangemerkt moeten worden als allround medewerker, die per opdracht verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden. Het beroep loonwerker is aan te merken als een bijzonder beroep, omdat loonwerkers over het algemeen werkzaam zijn op grotere machines, zoals tractoren, mobiele kranen en maaidorsers. Omdat loonwerkers te maken hebben met complexe landbouwvoertuigen en andere soorten werktuigmachines moet een loonwerker over technische kennis beschikken. Een loonwerker kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor klein onderhoud aan machines en werktuigen.