Padelbanen Warmenhuizen regiofunctie voor de Noordkop

Algemeen
Bestuursleden zijn trots op de nieuwe aanwinst binnen de club, twee gloednieuwe padelbanen.
Bestuursleden zijn trots op de nieuwe aanwinst binnen de club, twee gloednieuwe padelbanen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WARMENHUIZEN - Ze liggen er mooi bij, de nieuwe padelbanen bij TV Warmenhuizen. De betonvloeren zijn gestort en de kooien zijn geplaatst. Wanneer ook het kunstgras is aangebracht, kunnen de banen officieel in gebruik worden genomen. Het gaat om twee banen die voor zowel clubleden als particulieren te huur zijn voor een potje padel. Als enige banen in de gemeente Schagen, Den Helder en Hollands Kroon, wil het bestuur als regiofunctie dienen voor de Noordkop.

Vanaf de sporthal als VIOS zijn de banen zichtbaar te zien. “We hopen dat we de komende tijd veel nieuwsgierigen trekken die eerst besluiten om een keer een baan te huren en later eventueel lid te worden van de club, vertelt William, een van de bestuursleden van TV Warmenhuizen. 

Maar wat is padel eigenlijk? Volgens William is het een mix van tennis en squash met geheel eigen regels. “Het spel is snel en dynamisch, maar vooral leuk. Het speelveld is een baan van 10x20 meter omringd door hoge (glazen) wanden en hekwerk. Vier spelers betreden het veld. En dan begint het. Opslaan doe je echter onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. En komt de bal buiten de kooi? Zelfs dan mag je hem terugspelen. De bal mag 1 keer de grond raken en dan moet je terugspelen. Zelfs als je dit nog nooit gespeeld hebt, kunnen er leuke en lange rally’s ontstaan. Het is echt een heel leuke sport. Maar eerlijk is eerlijk, je moet het gewoon zelf een keer spelen om te geloven wat ik zeg.’’

Voor TV Warmenhuizen slaat de aanleg van de padelbanen tweeledig aan op het beleid en de investering naar de toekomst van de club. De afgelopen jaren waren we op zoek naar iets innovatiefs om TV Warmenhuizen meer op de kaart te zetten. Als tennisvereniging zien we ook het ledental achteruit gaan. Als de jongeren gaan studeren en verhuizen, valt een grote groep weg. Tevens is de leeftijd dertig en veertig ook moeilijk te bereiken wegens hun drukke leven binnen het gezin als het werk. In hoogtijdagen zaten we op 900 leden, nu zijn er rond de 600 mensen lid. We hopen met padel het ledental weer te verhogen. 

Volgens de laatste cijfers schieten de Padelverenigingen als paddenstoelen uit de grond. Het loopt goed en biedt uitkomst voor zowel jong als oud publiek. Uit onderzoek blijkt dat we in de Noordkop geen padelbanen zijn, de eerste banen liggen in Alkmaar. Nu wij ook twee banen hebben, willen we graag een regiofunctie uitoefenen.’’ 

Nu de banen er liggen, kijkt William tevreden terug op de afgelopen twee jaar. “We hebben hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Naast een kleine subsidie van het rijk, niet de gemeente, hebben we zelf sponsoren gezocht en een bijdrage gevraagd aan de leden. Tevens hebben wij als bestuur de leden tijdens de algemene ledenvergadering overtuigd om in padelbanen te investeren. Gelukkig was bijna iedereen voor. Het traject van offerte tot uitvoering heeft bijna twee jaar geduurd. We hebben één tennisbaan opgeofferd maar houden nog 9 banen over. Dat is meer dan voldoende.”

Om kennis te maken met deze sport biedt de vereniging een lager tarig lidmaatschap aan. Wil je eerst een baan huren, dan kan dat via www.padelboeker.nl zodra de banen geopend zijn.