Winactie

Wendy debuteert met (autobiografische) feelgood ‘Een streepje tegen’

Algemeen
Wendy de Liefde debuteert met 'Een streepje tegen'.
Wendy de Liefde debuteert met 'Een streepje tegen'. (Foto: Eigen)

Door: Lenna van den Haak

REGIO -  Het levenspad van studeren, samenwonen en kindjes krijgen is bij iedereen met de paplepel ingegoten. Dat is hoe het hoort, dat is de standaard. Maar als we een beetje meer inzoomen, zien we dat dit pad helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Dit geldt ook voor redacteur/ journalist Wendy de Liefde, die met haar partner (inmiddels verloofde) Mark een 4 jaar durende reis naar het ouderschap heeft ondergaan. De struggles, de ups and downs, de hoop, het verdriet, de medische molen. Met haar debuutroman ‘Een streepje tegen’ geeft Wendy een kijkje in de keuken van dit emotionele proces.  

Het leest heerlijk weg, deze chicklit, ondanks het beladen onderwerp. “Ik heb het bewust deels autobiografisch gehouden. Dit omdat ik graag openheid wil geven over wat zo’n traject met je doet - zowel als vrouw als voor stellen. Daarbij heb ik voor feelgood gekozen zodat het thema ‘de onvervulde kinderwens’ zo een grote doelgroep bereikt. En omdat dat gewoon bij mij als positief mens past: mijn glas is 9 van de 10 keer halfvol.”

PCOS

Dat geldt niet voor de hoofdpersoon van het boek: Sarah, een (bijna)dertiger die niets liever wil dan een baby. Als lerares op een basisschool in Haarlem, voelt ze haar eierstokken met de dag meer rammelen. Nadat ze gebroken heeft met haar eerste liefde ontmoet ze op een dag de sexy gymleraar Maarten, op wie ze hotedebotel verliefd wordt. Na een tijdje samen te zijn, besluiten ze voor het ultieme te gaan: het ouderschap. Helaas loopt het niet zo voorspoedig als ze beiden willen. Sarah komt er uiteindelijk achter dat ze PCOS heeft. Die diagnose kreeg ook Wendy, in 2018. Bij PCOS zitten er vele kleine follikels in de eierstokken, waarbij de eisprong vaak uitblijft. Ook worden vrouwen vaak nauwelijks of zelfs niet ongesteld. Vrouwen met PCOS hebben doorgaans een verminderde vruchtbaarheid, en dus meer moeite om op de natuurlijke manier zwanger te raken.

Een nieuwe start

Terug naar het verhaal van Sarah. Het boek beschrijft de druk van buitenaf, een moeder die puur voor het omaschap gaat en totaal niet bezig is met de gevoelens van haar dochter. Een zus die in een poep en een scheet zwanger is geraakt door een one-night-stand. Maarten die op jonge leeftijd zijn vader verliest, en daardoor zijn eigen kinderwens in twijfel trekt. Want waarom zou hij zijn kind vroeg of laat hetzelfde leed aandoen? Maar ook de medische molen, ziekenhuis in en uit, behandelingen die niet werken. De emotionele rollercoaster van hoop naar teleurstelling. Frustratie van waarom lukt het niet, tot boosheid, waarom zij wel en wij niet. Het stel krijgt klap op klap te verwerken. Het fertiliteitstraject eist uiteindelijk zijn tol voor beiden. Voor Sarah reden genoeg het roer helemaal om te gooien. Ze begint een Bed and Breakfast in Zeeland, haar tweede thuis. Wendy: “Overigens is het geen zwaarmoedig verhaal, hoor. Juist ideaal om lekker bij weg te zwijmelen. Dat vond ik belangrijk. En eindigt het natuurlijk met een happy end voor Sarah. Het is immers niet voor niets feelgood!”

1 op de 6

Hoe is het idee voor de roman eigenlijk ontstaan? “In veel boeken en films zie je dat er te pas en te onpas vrouwen zwanger raken”, legt Wendy uit. “Het onderwerp gaat vaak over het moederschap, de hectiek rondom een gezin. Maar het gaat nooit over een stel dat niet zwanger raakt. Daardoor werd ik geïnspireerd om dit boek te schrijven, gebaseerd op onze eigen ervaringen met het fertiliteitstraject. Juist omdat we niet de enigen zijn.” Dat weet ze omdat ze zelf dagelijks contact heeft met andere zogenaamde wensouders. Wendy legt uit dat 1 op de 6 stellen niet binnen het eerste jaar zwanger is - en 1 op de 10 vrouwen óók kampt met PCOS. “Maar weinig mensen weten dat. Het is dus met recht een ondergeschoven kindje. Tijd om dat een podium te geven - en andere wensouders te laten weten dat ze niet alleen zijn!” 

Of ze het niet moeilijk vond zo’n persoonlijk onderwerp in boekvorm te gieten? “Juist niet, het geeft me rust dat ik het taboe op de onvervulde kinderwens op mijn manier kan doorbreken. En het klinkt misschien gek, maar de afgelopen jaren vond ik het naast zwaar ook machtig interessant om te zien hoe ver de wetenschap is op dit vlak. IUI, IVF, ICSI... er ging echt een wereld voor me open!”

Afsluiting

Voor Wendy is het boek een afsluiting van een roerige periode. “Mark en ik hebben geaccepteerd dat het ouderschap niet voor ons is weggelegd. De afgelopen jaren stonden we met het traject op en gingen we ermee naar bed. Tijd om onszelf op de eerste plaats te zetten, want je verliest de kwaliteit van leven gewoon uit het oog. We gaan nu samen mooie reizen maken, een nieuw huis kopen, en natuurlijk trouwen! Het is tijd voor de rest van ons leven.”

Boek direct bestellen

‘Een streepje tegen’ komt uit op 1 november, de start van de Week van de Vruchtbaarheid. Bestel het boek nu al via wendydeliefde.nl.

Winactie!

Rodi Media geeft 20 gesigneerde boeken weg. Wil jij één van de gelukkigen zijn? Vul onderstaand formulier in en maak kans op deze unieke gesigneerde versie van Wendy de Liefde!