Kramer voor biodiversiteit en bodem verbeteren

Agrarisch
Een demonstratie met de geohobel machine: het vernietigen van groenbemesters in België.
Een demonstratie met de geohobel machine: het vernietigen van groenbemesters in België. (Foto: aangeleverd)

BURGERBRUG - De gebruikte handel wat Wim Kramer altijd deed is veranderd sinds de tijd dat zijn dochter Irene het overnam. De toekomst ligt nu in biodiversiteit, duurzaamheid en bodem verbeteren.

Altijd op zoek naar machines voor Nederland

Door diverse beurzen te bezoeken in het buitenland onder meer de EIMA in Italië en de Agritechnica in Hannover is Kramer altijd op zoek geweest naar machines die wellicht op de Nederlandse markt kunnen worden gezet, zo is de Gramegna spitmachine ook op deze manier naar Burgerbrug gekomen. Naast de Gramegna zijn er de laatste jaren nog een aantal machines geïmporteerd wat onder andere ook in de lijn ligt van de biodiversiteit en grondbewerken.

Ecoploeg

De Ecoploeg kwam in Nederland ook in opgang. Door op internet te struinen kwam de fa. Kramer een Ecoploeg tegen in Italië. Gelijk een ticket geboekt en op naar Verona waar de fabrikant op een beurs stond. Deze kan ploegen minimaal 10 cm tot 22 cm. Door bovenover te rijden wordt het aandrukken van de bodem in de voor vermeden. Een demoploeg werd gekocht en daarmee werd hier en daar een demonstratie gegeven. De hele Benelux is het werkgebied. Het is een mooie aanvulling geweest op het grondbewerkingspakket.

Termen

De biodiversiteit, bodemverbetering, nietkerende grondbewerking (NKG) zijn termen van deze tijd. Via internet werd de aandacht getrokken naar de Geohobel. Een Mulchfrees uit Oostenrijk voor de NKG. De fabrikant heeft Kramer ontmoet op een biobeurs in Duitsland. En geloofde in het concept. Deze machine schaaft de stoppel/ of groenbemester af op minimaal 3 cm. Doordat het gewas bovenop komt te liggen gemixt met wat grond, droogt het uit en wordt het verteerd alsmede door het bodemleven.

De skovbo stroverdeler komt uit Denemarken en daar komt ook de Queckenkiller vandaan. Deze, net nieuwe machine voor de fa. Kramer, trekt het kweek/gras uit de graszode vandaan zonder dat daar glyfosaat aan te pas hoeft te komen. Aankomende weken wordt deze machine voor getest in Nederland op grasland.

Bakjsfrees

Kramer was een paar jaar geleden op zoek naar een ploeg voor op de zandgrond. Zo zagen zijj in Hannover een ploegenfabrikant van het merk ERMO die hieraan kon voldoen. Na veel contact is er naar grote tevredenheid een mooie zandploeg op de markt gekomen. De hele ploeglijn grondbewekringsmachines van ERMO heeft de fa Kramer in het pakket. Van diepploeg tot zandploeg en van een wentelploeg naar woelers en schijveneggen voor onder meer de extreem zware klei.

In datzelfde beursjaar liepen zij ook tegen de bakjesfrezen van Minos aan. Deze manier van frezen tussen de plantenrijen door is een groeiende markt in Nederland omdat mechanisch bewerken van onkruid de toekomst is. Kramer staat altijd open voor vernieuwingen in de landbouw onder meer in de biodiversiteit en verbeteren van de bodem met de juiste machines. Altijd in beweging!

Meer informatie is te vinden op www.wnkramer.nl