Winterwandeling Magnusrijders “Schagen 40-45’’

Algemeen
Loop mee met de Winterwandeling Magnusrijders 40-45
Loop mee met de Winterwandeling Magnusrijders 40-45 ((Foto: Archief Magnusrijders))

Winterwandeling Magnusrijders officieel begin winterseizoen

SCHAGEN - De traditionele Winterwandeling van ijsvereniging De Magnusrijders uit Schagen gaat in een licht aangepaste opzet door. De tocht van ongeveer 14 kilometer staat gepland op zondag 19 december. 

Wandelen door Magnusveste WO-II

De start is tussen 9.30 en 12.00. Thema: Schagen 40-45. Met de Winterwandeling van 19 december opent IJsvereniging De Magnusrijders officieel het ijsseizoen.

Al is er nooit gevochten in Schagen, met ruim 30 bunkers en talloze soldaten en officiëren in het Spergebied in het hart van hoofdkwartier Schagen, heeft de Tweede Wereldoorlog de Magnusveste zeker niet ongemoeid gelaten. Aanleiding om in het kader van 75 jaar bevrijding op 19 december de sporen van bezetting te voet te volgen. 

De wandeling van ruim 14 km voert langs restanten van keermuren en adressen van Duitse verblijven in oorlogstijd. Stadsgids Coen van de Luytgaarden licht de geheimen achter radiopeilstation Schneeglökchen toe, we prikken aan de rand van de Waldervaart naar ondergegroeide bunkers en openen speciaal museum 40-45 op het Slotplein waar beheerder en WO-II kenner Niek Jan Grooff persoonlijk de laatste stempel zet en terloops een paar oude oorlogsverhalen uit zijn mouw schudt.

Doe mee, wandelen is gezond, gezellig en toegestaan. Meedoen is voor donateurs gratis, anders €6 per deelnemer (fruit, versnapering en snert inbegrepen!). Starten tussen 9.30 en 12.00 vanaf de ijsbaan op het Nic Veldboerpark aan de Snevert. In verband met de corona maatregelen is inschrijving, stempelen en consumptie buiten.

Belangstellenden worden via de site van De Magnusrijders (www.demagnusrijders.nl) voorgelicht. .

De wandeling is aangepast wegens Covid 19.