Meer buitenspelen bij kinderopvang door campagne ‘ Hartje Winter’

Algemeen
Spelen in de winter kan zeker leuk zijn!
Spelen in de winter kan zeker leuk zijn! ((Foto: Khakimullin Aleksandr D9/ IVN Natuureducatie. ))

SCHAGEN - Om buitenspelen in de winter te stimuleren biedt IVN Natuureducatie met Hartje Winter een reeks sprankelende winterse buitenactiviteiten. Ontwikkeld speciaal voor de kinderopvang. Bij navraag bij IVN doen in Schagen SRKS: ’t Bikkeltje, De Buizenberg, bso de Rank, ’t Schommeltje, ’t Hoepeltje. BSO Nes, Gastouderopvang Matanja Kappio: De Speelboom en in Warmenhuizen: Kdv Snuffie en De Speelboom en in Tuitjenhorn: kinderopvang Sint Barbara mee.

In Noord-Holland doen er 385 locaties mee. De landelijke campagne Hartje Winter 2022 loopt tot en met 28 januari dit jaar. In Hartje Winter komen buitenspelen en natuureducatie samen.

Vitamine D

Wetenschappelijk onderzoek onderstreept de waarde van buitenspelen voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. En buiten bewegen en ontdekken is superleuk! Ook in de koudste periode van het jaar. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van Vitamine D en dit heeft een positief effect op de spieren en het immuunsysteem.

Uit onderzoek Buitenspelen 2020 van het Mulier Instituut blijkt echter, dat er in de winter gemiddeld minder wordt buiten gespeeld dan in de zomer. In het Nationaal Sportonderzoek 2019 is ouders gevraagd hoeveel uren per week hun kind in de zomerperiode buiten speelt, en hoeveel uren per week in de winterperiode. Kinderen spelen volgens de ouders in de zomer aanzienlijk meer buiten (gemiddeld 17 uur per week) dan in de winter (gemiddeld 8 uur per week).