Lichtjestocht Schagen: ‘Lopen voor de vrijheid voor onze kinderen’

Algemeen
De stoet wandelde achter de tractor aan die met muziek en spandoeken grote aandacht trok.
De stoet wandelde achter de tractor aan die met muziek en spandoeken grote aandacht trok. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN – “We lopen in liefde, we lopen in verbinding. We lopen voor de toekomst van onze kinderen.” Astrid Straathof spreekt de honderden deelnemers vanaf een tractor toe voordat de lichtjestocht van start gaat. Een gejuich is hoorbaar onder de deelnemers. 

Astrid is de initiatiefneemster van de optocht in Schagen. Zij gaf gehoor aan de groep Ouders in Verbinding, die oproepen tot landelijke fakkeloptochten die elke woensdag plaatshebben. “In Schagen was nog geen tocht gehouden, dus heb ik het initiatief genomen namens Ouders in Verbinding,’’ vertelt ze nog vol emotie en adrenaline na afloop.

Geef mensen vrijheid terug

“Ik gun onze kinderen een toekomst in vrijheid zoals wij hebben geleefd. En blijkbaar ben ik niet de enige. Op de oproep om te wandelen tegen de coronamaatregelen kwamen woensdagavond 19 januari honderden mensen af. Gehuld in vestjes, lampjes en fakkels liepen volwassenen en vele kinderen de tocht, die een klein uur duurde.

De groep liep achter een grote tractor aan, waar spandoeken aangehangen waren. “Geef mensen hun vrijheid terug’’ prijsde op een van de grote witte lakens. “Het was fantastisch dat de tractor voor ons reed. Het was echt een mooie stoet zo lopend door het dorp.” 

In Schagen was dit de eerste opkomst. “Ik was overweldigend en voelde me gesterkt. Veel mensen met een andere mening dan de overheid worden neergezet als achterlijk. Maar dat zijn we niet. We willen een ander geluid laten horen, een ander licht laten schijnen. Ik sprak zoveel mensen, tijdens de tocht. Mensen werkzaam in de zorg. het onderwijs, maar ook ondernemers. Allemaal zijn we bang dat we deze vrijheden permanent moeten opgeven. Daar strijden we tegen. 

Mooi moment

De tocht voerde de menigte door het centrum van Schagen. “Op een gegeven moment liepen we langs een kapsalon en daar stond een aantal kapsters buiten ons op te wachten met kaarsen in hun handen. Het was een magisch moment. Ik werd er emotioneel van. Het voelt zo goed, die verbinding. We zijn echt niet alleen.”

Tegengeluid

Onder de lopers waren geen politici aanwezig. “We hebben ze niet gezien, maar de tocht zal ze zeker niet ontgaan. Ik weet zeker dat we mensen hebben laten doen nadenken met deze actie. Een tegengeluid laten horen is altijd nodig. Zeker in een tijd als deze. Maar we blijven positief, de tijd zal het uitwijzen.’’

 

Initiatiefneemster Astid Straathof met haar drie kinderen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding