Hobbels op fietspad bij Bollenoord en N9 leidt tot gevaarlijke situaties

Algemeen
Het fietspad ter hoogte van BolleNoord en de N9.
Het fietspad ter hoogte van BolleNoord en de N9. (Foto: Peter burger)

‘t ZAND - De een ziet de grote hobbels duidelijk liggen, de ander rijdt er keihard overheen en ligt daarna met zijn fiets op de grond. Op een klein stuk van het fietspad tussen Bollenoord en de N9 liggen ter hoogte van de fietsenstalling Bollenoord enkele grote hobbels asfalt. Dit leidt tot gevaarlijke situaties, met valpartijen als gevolg. 

Inwoner van ‘t Zand, Peter Burger, ziet het met lede ogen aan. “Het is rechts als je van Groote Keeten komt. En vanuit het Zand vandaan links. Het is een verraderlijk stukje, menig geen is daar al gevallen.” Peter rijdt er dagelijks met zijn vrouw langs en elke keer wekt het een bron van ergernis op. “Het is echt levensgevaarlijk, zeker nu met de mist en als het donker is,’’ vertelt Burger bezorgd. “Ik noem het maar grote puisten, zo hoog als een klinker. Je kunt er niet overheen rijden, want dan lig je op de grond. Je moet er echt langs. Het leverde al genoeg gevaarlijke situaties op. Laatst was er een oude dame gevallen, ze zat onder het bloed en de schaafwonden. Ik ben daar zelf ook al bijna onderuit gegaan, ook al weet ik dat deze puisten er liggen.” 

Verantwoording bij RWS

Stappen heeft Burger al ondernomen. Er is via FIXI contact opgenomen met de gemeente Schagen om iets aan deze gevaarlijke situatie te doen. Maar zij verwijst naar Rijkswaterstaat, die de verantwoording heeft over het fietspad en het onderhoud.

In een reactie per brief aan Burger laat RWS dit weten: De aannemer heeft het aanschouwd en ziet dat er een dieper liggend probleem is en dat de constructie van het fietspad aangepakt moet worden. Budget hiervoor is niet beschikbaar. Om gevaarlijke situaties te voorkomen zijn er verkeersborden geplaatst. Herstel is voorzien in 2022 maar een planning hiervoor kunnen we nog niet maken.

Verkeersbord geplaatst

Volgens Burger is er vorig jaar 1 verkeersbord geplaatst, die alleen leesbaar is als je aankomt rijden vanaf de rotonde. “Als je vanaf de andere kant komt weet je van niets. Daarnaast zijn er geen lantaarnpalen, dus als het schemert of al donder is zie je het bord helemaal niet.’’

Toeristen

“Het is onbegrijpelijk dat er niet gekeken wordt naar een tussenoplossing. Er vallen nu al gewonden, terwijl de meesten die hier fietsen het pad kennen en automatisch al opzij gaan. Maar straks in de zomer fietsen hier toeristen, die zien dit helemaal niet aankomen. Ik houd mijn hart vast.’’

Afbeelding
De grote knoesten hoogte van de fietsenstalling BolleNoord dat tot gevaarlijke situaties lijdt
Afbeelding