Graven op de stoep van Kasteel Schagen

Nieuws
De opgraving in volle gang met op de achtergrond de toren van kasteel Schagen. (Foto: gemeente Schagen)
De opgraving in volle gang met op de achtergrond de toren van kasteel Schagen. (Foto: gemeente Schagen) rodi.nl

SCHAGEN - Op het terrein van voormalig hotel Igesz wordt sinds woensdag 5 december archeologisch onderzoek uitgevoerd aan Markt 22 in de historische binnenstad van Schagen. Op de locatie wordt in opdracht van Bouwadviesbureau G&G en partners BV een nieuw hotel gebouwd. De opgraving vindt plaats omdat bij de bouwwerkzaamheden de archeologische resten anders zullen verdwijnen. Archeologie West-Friesland voert in samenwerking met de vrijwilligers van de archeologische amateurvereniging uit Schagen het onderzoek uit.
Voorafgaand aan de opgraving is goed gekeken naar de historische kaarten en prenten van dit oude stukje Schagen. Deze zijn ruim voorhanden omdat pal naast het terrein het kasteel van Schagen staat. Het kasteel bestond uit een hoofdburcht en een voorburcht. Uit de analyse van het kaartmateriaal bleek dat het voormalige Hotel Igesz op de voorburcht van het kasteel lag. In het huidige stratenpatroon is dat nagenoeg verdwenen. Alle oude grachten in de buurt zijn gedempt en in de 20e eeuw is de gracht rond het kasteel weer opnieuw uitgegraven.
Het onderzoek leverde tot nu resten op van het koetshuis en de paardenstallen van het kasteel. Deze panden werden in de 17e eeuw gebouwd en stonden aan de noordzijde van het terrein tegen de huidige Herenstraat gedeeltelijk op de gedempte gracht van de voorburcht. De resten bestonden uit baksteen funderingen en verharde vloeren van hergebruikt baksteen uit de 16e-eeuw.
Meer naar het zuiden toe kwamen oudere funderingsresten tevoorschijn. Op basis van het baksteenformaat en gebruikte specie wordt de fundering in de 16e eeuw gedateerd. Vermoedelijk gaat het om de resten van de voorganger van het koetshuis. Deze is ook op de oudste kaarten van het kasteel zichtbaar te zien. De fundering is op één plek zwaarder uitgevoerd, mogelijk lag hier de toegangspoort. De het poortgebouw met trapgevel is getekend op een kaart uit de 16e eeuw.
Onder de funderingen is een pakket grond van bijna 1,5 meter dik aanwezig, bestaande uit voornamelijk klei met brokjes veen. De exacte datering van dit ophogingspakket is nog niet duidelijk, maar het vondstmateriaal lijkt vooralsnog uit de 15e eeuw te stammen. Waarschijnlijk hangt de laag samen met de aanleg van het terrein en het graven van de grachten rondom de voorburcht.
De kleilaag bevatte naast aardewerk goed geconserveerde metalen voorwerpen waaronder een zilveren munt uit 1472 geslagen in Bolsward. Daarnaast zijn nog meer zilveren munten en penningen gevonden. Deze kunnen worden verbonden aan de hogere status van de locatie.
In de komende dagen wordt het onderzoek voortgezet. De archeologen hopen hier de gedempte gracht van de voorburcht aan te snijden. Het archeologisch onderzoek levert veel nieuwe gegevens op over het kasteelterrein en de historische ontwikkeling van dit deel van Schagen door de eeuwen heen.