Subsidie voor restauratie rijksmonumenten

Nieuws
De partijen zijn blij met de subsidie die zij krijgen van provincie Noord-Holland voor de restauratie van de rijksmonumenten. (Foto: aangeleverd)
De partijen zijn blij met de subsidie die zij krijgen van provincie Noord-Holland voor de restauratie van de rijksmonumenten. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

SCHAGEN - De provincie Noord-Holland heeft 4,8 miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 59 rijksmonumenten. In gemeente Schagen krijgt Stichting Zijper kerken een subsidie van 57.500 euro voor de kerk in Schagerbrug en 37.500 euro ten behoeve van de kerk van Burgerbrug .
Er is een grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten. Dat blijkt uit de vele subsidieaanvragen die de provincie de afgelopen jaren heeft gehonoreerd. De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, molens en industrieel erfgoed. Deze categorie beslaat ongeveer 30 procent van de 14.000 rijksmonumenten in Noord-Holland. Ook organisaties die zich bezighouden met monumentenzorg konden subsidie aanvragen. De provincie heeft hiervoor gekozen omdat deze organisaties projecten oppakken waarbij reguliere restauratie en herbestemming en beheer gecombineerd worden.
De provincie vindt het belangrijk dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. De restauratie- en herbestemmingen dragen bij aan een gunstig vestigingsklimaat in de provincie en ze zijn belangrijk voor de werkgelegenheid in de restauratiemarkt. De provincie voert de regie bij de verdeling van de subsidiegelden die voor het grootste deel van het Rijk afkomstig zijn.