Nieuwbouw voor wijkvereniging Groeneweg

Nieuws

SCHAGEN - Wijkvereniging Groeneweg in stad Schagen krijgt een nieuw onderkomen. De huidige huisvesting 'De Groene Schakel' aan A. Mauvestraat 161 maakt in 2019 plaats voor het woningbouwproject 'Regioplein'. Gemeente Schagen heeft eerder besloten een bouwbudget voor nieuwbouw voor wijkvereniging Groeneweg beschikbaar te stellen.
Bij het accommodatiebeleid in 2017 wees de gemeente de wijkvereniging aan om het bouwheerschap op zich te nemen en eigenaar van het gebouw te worden. Na overleg met wethouders Joke Kruit en Jelle Beemsterboer en als de raad instemt, wordt dit veranderd. “In ons gesprek bleek dat het opdrachtgeverschap zeer complex is en niet bij de kerntaken van de wijkvereniging hoort. We hebben het nu zo gewijzigd dat het opdrachtgeverschap, de projectleiding en het eigendom voor een periode van tenminste 10 jaar bij de gemeente komt te liggen. De wijkvereniging is toekomstig huurder. Wij zorgen voor verhuur, beheer en onderhoud”, zegt wethouder Kruit. “Zodoende kunnen we ook ervoor zorgen dat de nieuwe huisvesting doelmatig en binnen de juiste kaders wordt gerealiseerd. Het wijkgebouw kan eveneens gebruikt worden door de wijkteams, als ‘huiskamer van Schagen’ en als stembureau.”
De gemeenteraad krijgt in februari een voorstel om het reeds beschikbaar gestelde krediet te verhogen met bijna 90.000 euro. Dit omdat sinds het besluit tot bouwbudget in 2008 de prijzen zijn gestegen. Er is nu ruim 6 ton beschikbaar. Wethouder Kruit: “Voor deze aanvullende kapitaalslasten wordt dekking gezocht. Dit hebben we gevonden als we het raadsvoorstel in februari 2019 voorleggen.” Als wijkvereniging Groeneweg zelf nog meerkosten maakt, is hiervoor wellicht een lening mogelijk bij de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om dan hierover te besluiten.
Tussen het vertrek uit De Groene Schakel en aankomst in het nieuwe onderkomen zit ongeveer 10 maanden. Wijkvereniging Groeneweg heeft zolang een aangepast programma, zodat geen tijdelijke huisvesting nodig is. Wel is opslagruimte nodig. Dit is door de gemeente aan de wijkvereniging toegezegd. De stappen in de fasering worden in nauw overleg met de wijkvereniging gezet. De bouw start naar verwachting in januari en de oplevering vindt plaats in augustus. In februari ontvangt de gemeenteraad een uitgewerkt voorstel ter besluitvorming.