Boer Tom opent 117e Paasveetentoonstelling

Nieuws

SCHAGEN - De officiële opening van de 117e editie van de Paasveetentoonstelling Schagen wordt woensdag 25 maart verricht door Tom Groot, beter bekend als Boer Tom van Boer Zoekt Vrouw.


"We zijn er als Paasvee Schagen trots op dat Tom de tentoonstelling opent", aldus het Paasveebestuur. De opening vindt om 9.00 plaats in de Ridderzaal van Slot Schagen aan het Slotplein en is ook te volgen via een groot beeldscherm op de Markt. De Koninklijke Vereeniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen heeft weer een volledig programma op poten gezet. "Mede dankzij een grote groep zeer enthousiaste keurslagers komen dit jaar weer zeer beste dikbillen in Schagen; dit jaar is de aanvoervergoeding voor weidevee verhoogd. In het overdekte winkelcentrum is een tentoonstelling van konijnen, cavia's, hoenders en sierduiven. Ook presenteert de tentoonstelling een grote diversiteit aan landbouwwerktuigen. Tal van mechanisatiebedrijven en loonbedrijven presenteren hun allernieuwste machines. Naast deze dieren- en werktuigententoonstelling wordt ook een jaarmarkt gehouden, waar een scala aan producten wordt aangeboden. De tentoonstelling wordt in het centrum van de stad gehouden en mag zich elk jaar verheugen in een zeer grote publieke belangstelling, ongeveer 30.000 mensen. De toegang is gratis. De tentoonstelling duurt van 9.00 tot ongeveer 15.00 uur. In het kader van 600 jaar stederecht Schagen wordt een leuke prijsvraag georganiseerd, waar men gratis aan kan deelnemen. Bij de opening is ook Willem van Beieren, heer van Schagen, aanwezig. De cafés rond de Markt én de bezoekers grijpen de gelegenheid graag aan om er tot in de late uurtjes een mooie dag van te maken! Nadere informatie is te vinden op www.paasveeschagen.nl.

Historie


Traditiegetrouw wordt dit drukbezochte en landelijk bekende evenement tien dagen voor Pasen gehouden. Dit is ontstaan doordat Noord-Hollanders na een periode van vasten met Pasen het beste vlees op tafel wilden hebben. Slagers gingen daarom al ruim van te voren op zoek naar een prima rund. Er kwamen speciale markten met tentoonstellingen en een wedstrijdelement. Slagers kochten bekroonde dieren, die tot 1940 trots aan klanten in stad of dorp getoond werden. Vanaf de jaren zestig, toen de keizersnedetechniek sterk verbeterde, kwamen de zogenoemde dikbillen op: runderen met veel en mals vlees. Begin jaren tachtig waren deze runderen enige tijd in opspraak vanwege het gebruik van groeibevorderende middelen. Naast rundvee werden ook paarden, schapen en vette varkens tentoongesteld en gekeurd. Vooral sinds de oorlog is er tevens een presentatie van de nieuwste landbouwwerktuigen. In 1993 waren er nog in tien plaatsen in Nederland paasveetentoonstellingen. Schagen was de enige in de open lucht. Wegens veeziekten en strengere overheidsmaatregelen zijn deze tentoonstellingen steeds schaarser geworden en vinden alleen nog plaats in Schagen en Rhenen.