Kim van Zeben speelt 'Eendje' in het Scagon.
Kim van Zeben speelt 'Eendje' in het Scagon. ((Foto: Casper Koster))

Eendje met ernst en lach

SCHAGEN – Jeugd vertrouwd maken met de geur van het theater. Het bestuur van Scagon hoopt dat mede door een serie professionele voorstellingen in de Schager schouwburg te bewerkstelligen. En dat lijkt te lukken. Bij de tweede aflevering van de serie van vijf kon het bordje 'uitverkocht' al uit de kast worden gehaald. Waarschijnlijk is het de opmaat voor de voorstelling van aanstaande woensdag 27 februari (16.00 uur), als actrice Kim van Zeben haar programma 'Eendje' op de Schager planken brengt. 

Van Zeben zelf geniet nog bijna dagelijks van de ervaringen, die zij als kind in het theater opdeed: "Mijn ouders namen me echt heel vaak mee naar de schouwburg. Ik raakte er helemaal mee vertrouwd. Op mijn negende stond ik al in een productie, die werd begeleid door Liselore Gerritsen en Henk van Ulsen. Een heerlijke ervaring."

Van Zeben ging swingend en zingend door Toneelschool en Kleinkunstacademie. Waarna ze een bonte tocht maakte en maakt langs allerlei stukken: "Zo zit het leven van een acteur tegenwoordig in elkaar.Het boeit me, die afwisseling tussen werken in teamverband en solo. Ik denk dat ik in Eendje mezelf heb gevonden. Ik kan er heel veel in kwijt. Zingen, acteren, poppenspel. Humor, tragiek. Ik speel in Eendje in mijn eentje vijftien verschillende personen. Heerlijk."

Kim van Zeben kwam zelf met het basisidee van 'Eendje' en werkte het plan samen met regisseuse en schrijfster Marije Gubbels uit. Het lijkt een samenwerking voor het leven te worden; het duo is alweer volop bezig met een nieuw project. Voorlopig is de actrice bezig om overal in Nederland de avonturen van Eendje uit te dragen. Waarbij het dier zich afvraagt of hij eend of mens is. Heeft hij een identiteit of eendentiteit? De meerdere lagen maken het stuk tot een echte familievoorstelling, zegt Van Zeben: "En het loopt goed af."

Kaarten voor de voorstelling kosten 8,50 euro. Zie voor meer informatie: www.scagontheater.nl

Meer berichten