Open dag Wildrijk

Algemeen
Hyacintenbos in Wildrijk.
Hyacintenbos in Wildrijk. (Foto: Gerard Bos)

SINT MAARTENSZEE - Natuurgebied Wildrijk houdt zondag 28 april een open dag in Sint-Maartenszee. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn er stinzenrondleidingen, koffie en een feestelijk moment om de nieuwe entree te vieren. Een wandeling door dit bos van 17 hectare is altijd een feest, maar in het voorjaar is het helemaal bijzonder. Nu is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten, en hoor je de zang van broedvogels. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur zijn er speciale rondleidingen.

Samen met gemeente Schagen en een landschapsarchitect is nagedacht hoe de veiligheid en de oversteek bij het Wildrijk voor wandelaars verbeterd kon worden. Sinds februari is er een nieuwe entree tot het bos die deze voormalige buitenplaats recht doet. Directeur Landschap Noord-Holland Ernest Briët, zal om 12.00 uur samen met de boswachters en natuurvrijwilligers de opening inluiden. Stichting de Versterking en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben bijgedragen aan de herinrichting en opschoning van het bosvak om ruimte te maken voor de plaatsing van herdenkingsbomen van Stichting Bos der Omarming.

De stinzenplanten werden ooit op de buitenplaats geplant door welgestelde Amsterdamse kooplieden en hebben zich sindsdien flink uitgebreid. Blauw met hier en daar schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. De boerenkrokus, bosanemoon, wilde narcis en voorjaarszonnebloem groeien er ook. In het voorjaar is het bos vol met zingende en broedende vogels. Enkele opvallende soorten zijn: grote bonte specht, roodborst, zwartkop, winterkoning en zanglijster. In de jaren negentig is het Wildrijk verbonden met de duinen door een stelsel van duinrellen. Deze voeren schoon kwelwater naar het Wildrijk. Een zogenaamde tonmolen pompt het schone water inclusief vissen, insecten en amfibieën naar de slootjes in het Wildrijk. Zo wordt verdroging van het bos voorkomen. Er is ook een bloementuin die het hele jaar vlinders en wilde bijen trekt. En er leven maar liefst zes soorten vleermuizen. Ze schuilen overdag in holle bomen of in een van de vleermuiskasten.

Toen het Noordhollandsch Kanaal gegraven werd, is veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Het Wildrijk bleef echter gespaard. De vijver is misschien wel het meest romantische plekje van het Wildrijk. Als je de wandelroute door het bos volgt, kom je er vanzelf langs. Een bunker uit de Tweede Wereldoorlog is omgebouwd tot winterverblijf voor vleermuizen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn namelijk circa vijftien bunkers gebouwd in het bos. Ze dienden als manschappenverblijf en behoorden bij de stelling 'Freie Küste' tussen Callantsoog en Petten.

Kom zondag 28 april vooral op de fiets of te voet naar Wildrijk aan Belkmerweg 78 in Sint Maartenvlotbrug. Parkeren kan op de parkeerplaats aan de Zeeweg.