Screenshot van het spel Rollerboard, dat Joost Honig in 1987 maakte voor de Commodore 64
Screenshot van het spel Rollerboard, dat Joost Honig in 1987 maakte voor de Commodore 64 ((Foto: aangeleverd))

Hackers en gamers in archief Alkmaar

ALKMAAR - Het Regionaal Archief in Alkmaar bewaart niet alleen eeuwenoude documenten. Er wordt ook veel nieuw archiefmateriaal bewaard. Daar zijn twee unieke delen bij: het archief van de Alkmaarse gameontwikkelaar M2H en het archief van Joost Honig uit Sint Pancras, hacker en gameontwikkelaar in de jaren '80. Beide archieven bevatten naast documentatie en beeldmateriaal ook computerspellen. Enkele spellen zijn gratis te downloaden van de website van het Regionaal Archief.

Mark Alphenaar van het Regionaal Archief: "Het bewaren van spellen en de bijbehorende documentatie geeft een mooi inkijkje in de wereld achter een spel. Het zegt iets over de gameontwikkelaars in de regio, maar ook over de jongerencultuur van de jaren '80. Het kan misschien vreemd lijken dat een archief ook dit soort zaken wil bewaren, maar zeker nu computerspellen zo'n groot deel zijn van de hedendaagse wereld, is het goed om zo veel mogelijk daaromheen te bewaren. Onderzoekers en gamers zullen ons daar over vele jaren dankbaar voor zijn, vermoed ik."

Archieven van andere gameontwikkelaars of hackers uit het werkgebied van het Regionaal Archief zijn van harte welkom.

Joost Honig en M2H

"Honey' richtte in de jaren '80 de hackergroep '1001 Crew' op en werkte samen met computerhackers over de hele wereld. Het archief bestaat onder meer uit correspondentie met die hackers en het door Honig gemaakte Commodore 64-spel 'Rollerboard'. Het spel is gratis te downloaden op de website van het Regionaal Archief (er is wel een emulator nodig om het spel te kunnen spelen).

Hergaarden (officieel opgericht in 2009) is vooral bekend door het spel 'Verdun', een Eerste Wereldoorlog online shooterHoebe van Awards. M2H maakt ook games voor onder andere de Playstation 4 en XboxOne. Zes spellen zijn onderdeel van het archief. Twee daarvan zijn direct beschikbaar om gratis te downloaden en spelen. De andere spellen worden nog verkocht en zullen daarom later pas gratis beschikbaar komen.

Een deel van de spellen en veel achtergrondinformatie is nu al te vinden op www.archiefalkmaar.nl/games. Op den duur worden ze onderdeel van het e-depot van het Regionaal Archief, waardoor ze duurzaam bewaard kunnen worden en beschikbaar blijven voor iedereen. Het werkgebied van het Regionaal Archief beslaat de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel.

Meer berichten