Schagenaar Thijs Boontjes kiest voor Nederlandstalig repertoire

Algemeen
Thijs Boontjes in het Scagon
Thijs Boontjes in het Scagon (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN – De man die als Bekende Nederlander naadloos past in het rijtje Saskia & Serge, Gerard Joling, Karin Bloemen, Cees Geel en Bianca Krijgsman, is deze zondag, 6 oktober, weer in de stad te horen. Thijs Boontjes treedt dan op in het Scagon (13 uur) tijdens de veertig uur theater in de jubilerende schouwburg.

Het ' terug in Schagen' is overigens betrekkelijk, want Thijs komt nog regelmatig in zijn geboortestad: "Ik woon in Amsterdam. Als ik daar 's avonds of 's nachts nummers schrijf, is dat op zijn minst hinderlijk voor de buren. Dus kies ik voor het tuinhuisje van mijn ouders in Schagen. Daar kan ik muziek maken zonder dat anderen daar overlast van hebben. In volmaakte rust."

King Jack

Schagen. Daar begon het allemaal. De herinneringen gaan terug naar King Jack, toen een spraakmakende groep: "Ik heb nog contact met de jongens. Boaz Kroon was begin dit jaar even terug uit Amerika. Na twee minuten was de klik er alweer. Ferry Kunst drumt in een Amsterdamse band en is eigenaar van ons stamcafé. En Guido Blom, de enige niet-Schagenaar in de groep, zit in mijn showorkest."

Eind 2012 zetten de jongens, met een optreden in de Melkweg in Amsterdam, een punt achter hun muzikale avontuur, waarin ze tv-optredens, een cd, een single en diverse optredens in commercials scoorden. Daarbij was Boontjes ook nog toetsenist bij Anouk. Toen Boaz Kroon door de Haagse artieste aan de dijk werd gezet, was Boontjes solidair.

Kunst en ambacht

Tegenwoordig kiest de voormalige Schagenaar voor het maken van Nederlandstalig repertoire en voor zijn eigen Thijs Boontjes Dans- en Showorkest: "Het is fascinerend om nummers te schrijven. Ik heb twee onvoltooide studie gedaan: Nederlands en conservatorium. Ik heb daar best veel voordeel van bij het componeren. Ook omdat ik van poëzie hou en veel heb gelezen. Het maken van teksten blijft trouwens een hele klus, daar ben ik lang mee bezig. Daarna is het maken van de muziek bij wijze van spreken een fluitje van een cent. De tekst is de kunst, de melodie het ambacht."

De herkenning van zijn werk door toehoorders is een grote kick voor Boontjes, die anderhalf jaar geleden avond aan avond voor de muziek in het programma M zorgde: "Toen ik voor het eerst ontdekte dat het publiek mijn teksten moeiteloos meezong, werd ik echt heel blij. Het is soms bizar. Dan denk ik van 'hoe zat het ook weer' en dan zingen de mensen de tekst moeiteloos voor, uit volle borst. Dat is het mooie van mijn vak: met zijn allen iets maken van een show, het samen beleven."

Toekomstplannen

Boontjes is van vele markten thuis. Begin deze week was hij nog te zien in een gelegenheidsgroep vol toppers in De Wereld Draait Door. Hij maakte ook deel uit van de begeleidingsgroep van Douwe Bob en trad dus op tijdens het door Oekraïne gewonnen Eurovisiesongfestival 2016.

Bij zijn wensen voor de toekomst komt onmiskenbaar het DNA van een telg uit een ondernemersfamilie naar boven: "Ik vind het heerlijk mijn eigen orkest te hebben, met de vrijheid eigen keuzes te maken. Ik merk dat ik in het toenemende mate prettig vind solo te spelen. En dan ook mijn eigen nummers."

Inspiratie

Die eigen nummers, waar vindt hij inspiratie? "Maarten van Roozendaal en Bram Vermeulen vind ik erg goed. De nummers van Hazes zitten ook goed in elkaar. Sommige muziek uit de Jordaan. Ik kan er van genieten. En niet te vergeten, Herman Brood. Heel vele mensen doen hem af als een man, die goed was in gek doen, maar weinig is minder waar. Maar laat duidelijk zijn dat ik naar mijn eigen klank streef. Ik wil graag mezelf zijn."