Kramer trekkers 100 jaar: Mooie geschiedenis van W.N. Kramer Trekkers Burgerbrug

Agrarisch
Kramer trekkers  100 jaar: Mooie geschiedenis van W.N. Kramer Trekkers Burgerbrug
Kramer trekkers 100 jaar: Mooie geschiedenis van W.N. Kramer Trekkers Burgerbrug (Foto: aangeleverd)

Wim Kramer is begonnen als vertegenwoordiger bij Cremers in Wieringerwerf. Met folders en prijzen ging hij pad om Porsche trekkers en werktuigen te verkopen. Wim had een proeftijd van twee maanden, maar had toen nog niets verkocht. Maar hij kreeg het vertrouwen en in de derde maand verkocht hij zes Porsche trekkers.

In vijf jaar tijd 150 Porsche trekkers verkocht

Dit was een mooie tijd waarin hij veel mensen leerde kennen en veel handel deed. In de vijf jaar dat hij voor Cremers werkte, verkocht hij 150 Porsches. Er werden zelfs paarden ingeruild: zo kon dat ook in die tijd.

Eerste stappen

In mei 1961 begon Wim Kramer voor zichzelf. Het bedrijf begon aan de Grote Sloot in Burgerbrug. Er moest nog wel een trekkermerk komen. Door op beurzen wat rond te kijken, viel het oog op Zetor. Deze was net op de markt en had een diepteregeling. De concurrent MF 135 had dit niet; dus hij hoopte op deze manier zijn slag te kunnen slaan en Kramer werd dealer van Zetor.

Fendt tractoren

Kramer verkocht ook in die tijd dertien Fendt tractoren en omdat de importeur van Zetor ook Fendt erbij had, liftte Kramer hier mooi op mee. De Fendt tractoren gingen later over naar de Vor in Achterveld. Ondertussen ging de handel door. De machines stonden langs de kant van de weg en het breidde zich steeds meer uit. Ook met het personeel.

Uitbreiding

Het werd allemaal krap met de vele machines en er werd een stuk land gekocht aan de burgerweg in Burgerbrug. Eerst werden drie hallen gebouwd, om de machines onderdak te geven. Kramer werkte vanuit twee locaties; aan de Grote Sloot en Burgerweg.

Grote uitbreiding Burgerweg met hallen, kantoor, werkplaats en magazijn

Later in de tijd, in 1969, werd de eerste steen gelegd om de werkplaats, kantoor en magazijn erbij te bouwen. Het pand aan de Grote Sloot werd afgestoten. Mooie jaren volgden, met veel handel door het hele land. Naast de Zetor kwam de Renault trekker erbij. En andere dealerschappen van machines binnen de akkerbouw veehouderij en tuinderij.