Hoe W.N. Kramer Importeur van Gramegna spitmachine werd

Agrarisch
60 jaar W.N. Kramer Trekkers: Hoe W.N. Kramer Importeur van Gramegna spitmachine werd
60 jaar W.N. Kramer Trekkers: Hoe W.N. Kramer Importeur van Gramegna spitmachine werd (Foto: aangeleverd)

Kramer wilde een eigen gezicht op een landbouwbeurs en kon daar alleen met een eigens stand staan als fabrikant of importeur.

60 jaar W.N. Kramer Trekkers

“Het werd ondertussen november en Kramer raakte voor 1 dag mee naar Italië. Naar de Eima landbouwbeurs in Bologna in 1982. Hij kwam daar aan en zag diverse machines staan waaronder ook spitmachines. Een oranje machine trok de aandacht; van het merk Gramegna.

De machine werd grondig bekeken en werd daar met een tolk erbij voor de tekst en uitleg op de beurs gekocht. De communicatie was lastig omdat de Italianen alleen Frans of Engels spraken.

Nu had Kramer iets te exposeren op de Rai die in datzelfde jaar in aantocht was. De machine werd kort na het bezoek in Italië geladen. Bert Groot, toen vertegenwoordiger, zei nog voordat we naar de Rai gaan moeten we deze eerst proberen dan weten we wat de machine doet.

We raakten naar Jan Nannes, die was bezig op koolland met een Vicon roterende spitmachine. Deze liep bij hem steeds vol. De Gramegna spitmachine werd achter de trekker gezet en Nannes ging er mee aan het werk. Hij ging 2 x heen en 2 x terug en zei tegen Bert, die ook op het land was, deze krijg je niet terug. Wat deze kost dat hoor ik wel en zie de oude maar te verkopen.

Nou daar zaten we dan; zonder spitmachine voor de Rai. We hadden direct de fabriek getelext…via Gomes uit Warmenhuizen. Elly, onze administratief medewerkster, maakte de bestelling op in het Frans en dat ze zo snel mogelijk moesten zorgen voor 2 machines.

Op de laatste dag van de opbouw konden we de 2 spitters via de achterdeur nog in het Rai gebouw krijgen. Thoma belde naar Kramer op; hij zei wat hoor ik? Je hebt een spitmachine geïmporteerd? We hadden zo een gesprek met elkaar en 14 dagen later belde Thoma weer op met de mededeling dat zij ook een spitmachine hadden; de Selvatici.

Ook de Celli werd dat jaar geïmporteerd door de Vor. Zo waren er 3 merken op krukas spitten aanwezig op de RAI. Het verstevigde wel de positie want in de pers werd er goed aandacht aan besteed.

1998 en 1999 waren extreem natte jaren. Toen zijn er zeer veel spitters verkocht om dat ploegen niet meer ging. Nu is de krukasspitter een nog steeds groeiende markt. E wordt de spitter al meer ingezet als spitzaaicombinatie in het najaar.”

De onderkant van de Gramegna spitmachine.