Wim Kramer verkocht via reclame een modelwoning

Agrarisch
De Kramer arcademodelwoning per dekschuit.
De Kramer arcademodelwoning per dekschuit. (Foto: aangeleverd)

BURGERBRUG - In het kader van het zestigjarig bestaan van WN Kramer BV Burgerbrug een blik uit het verleden.

Naast de vele agrarische handel in trekkers en landbouwmachines was Kramer niet vies van branchevreemde handel. Schaftketens, loodsen en schuren, kleine Robur casco vrachtwagentjes, trilplaatjes, woonwagen, gaasbakken en vrachtwagenaanhangwagens. Zo werd Kramer een bedrijf waar een diversiteit aan handel te vinden was. Alles werd geadverteerd in diverse bladen om de klant te bereiken. Internet was er toen nog niet.

De juiste klant te vinden voor de handel kan zomaar een ‘toevalligerwijsje’ zijn. Zo kreeg Kramer een modelwoning aangeboden, deze stond bij het Arcade winkelcentrum in Alkmaar en moest binnen vijf dagen weg zijn. Kramer kocht deze mooie woning, maar het was een uitdaging om het op korte termijn te verkopen en te vervoeren. Na een aantal belletjes geen resultaat. De modelwoning moest weg en werd op een dekschuit gehesen en gelost met de telekraan in Zijpersluis in Burgerbrug op het terrein van Rijkswaterstaat. Een ambtenaar kreeg er al snel lucht van en Kramer moest zich melden, want de modelwoning mocht daar absoluut niet staan. Kramer wist het met de ambtenaar nog drie dagen te rekken, maar dan moest de woning echt weg zijn. Binnen de drie dagen verkopen lukte hem niet. De modelwoning werd twee keer omgezet met de telekraan op het nabije terrein van een veehouder. Er was iets meer tijd om de woning aan de man te brengen. Maar ook hier zat een deadline aan vast.

De modelwoning werd in de krant gezet en werd gelezen door een man uit Enkhuizen die de speurdertjes las in de trein. Hij reageerde en kocht de modelwoning. Die werd weer op een dekschuit geplaatst en via het kanaal naar de haven van Enkhuizen vervoerd. De woning werd een makelaarskantoor voor boten.

De diversiteit aan handel die Kramer altijd had, is de afgelopen jaren afgenomen omdat er een andere richting is gekozen binnen het bedrijf. Het adverteren in de kranten en bladen is in verhouding minder geworden. Het internet is nu de plaats van vraag en aanbod geworden. Zorgen dat de website op orde is en je goed gevonden kan via Google. Zo komen klanten nu in de winkel.