Cybersecurity voor de land- en tuinbouw

Agrarisch
Pas op voor hackers.
Pas op voor hackers. (Foto: aangeleverd)

Een aardsere sector dan de land- en tuinbouw bestaat er bijna niet, maar toch ontkomt helaas deze sector ook niet aan de gevaren van de digitale wereld. Cybercriminelen infiltreren tegenwoordig nagenoeg elke branche en steeds vaker richten ze hun pijlen op land- en tuinbouworganisaties die zich hier niet voldoende tegen wapenen. En dat terwijl de potentiële gevolgen enorm kunnen zijn.

Agrariërs onderschatten vaak de risico’s van cybercriminelen op hun bedrijfsvoering. In de agrarische sector neemt de digitalisering in rap tempo toe. Het is dus belangrijk om uw digitale weerbaarheid te vergroten. Dat veel ondernemingen last hebben van cybercrime is terug te zien op de site van cybercrimeinfo.nl. Zij houden per week bij hoeveel cybercrime meldingen er zijn geweest.

Waar digitale hackers eerst via laptops en smartphones inbraken, kunnen ze dat nu op vele andere manieren. Automatische koeling van producten, melkrobots, klimaatbeheersing in stallen of tuinbouwkassen en voercomputers. Het wordt steeds vaker gebruikt en staat meestal in directe verbinding met het internet. Handig, want het is controleerbaar en bestuurbaar op afstand. Toch brengt dit ook nieuwe risico’s met zich mee. Want wat u kunt aansturen via het internet, kan ook gehacked worden.

Dek het risico om slachtoffer te worden

De kans om als agrariër slachtoffer te worden van cybercriminaliteit neemt steeds meer toe, met alle gevolgen van dien. De klassieke verzekeringen schieten te kort. Speciaal daarom is de cyberverzekering ontwikkeld. Deze verzekering dekt de financiële schade die u oploopt wanneer uw bedrijf slachtoffer wordt van een cyberaanval.

Bron: nieuweOogst.nl november 2021