Leo Borst neemt afscheid van het loonbedrijf

Agrarisch
Leo Borst doet een stapje terug.
Leo Borst doet een stapje terug. (Foto: aangeleverd)

In 1958 is vader Jan Borst gestart met een klein loonbedrijf, wat hij samen met zijn vrouw en in de opvolgende jaren met zijn zoons heeft uitgebreid tot een modern bloeiend loonbedrijf in de agrarische sector. Gestart met een kleine tractor en een mestwagen werd in 1965 de eerste Fendt gekocht. Met personeel uit de omgeving werd het bedrijf langzaam uitgebreid. Vanaf 1974 gingen zijn zoons meewerken. In 1990 heeft vader een stapje terug gedaan.

Veehouderijsector onder spanning; focus ook op nevenmogelijkheden

Leo draait vanaf 1978 volledig mee in het loonbedrijf met in het begin enkele periodes op de vrachtauto. Het machinepark is in de tussentijd veel veranderd, voornamelijk in de grote en daardoor de capaciteit. De tractoren zijn van gemiddeld 100pk naar 200pk gegaan. De inhoud van de machines zoals de ladewagens, silagewagens en mestwagens is verdubbeld om sneller te kunnen werken. De veehouderij bedrijven zijn in de tussentijd ook vergroot, van gemiddeld 20 tot 25 ha naar gemiddeld 80 tot 100 ha groot. In de jaren 70 werkten ze bij zo’n 100 boerenbedrijven, nu is dat teruggelopen naar zo’n 20 veehouderijbedrijven.

‘Ons hart ligt bij de veehouderij’

Nu de veehouderijsector onder spanning staat, proberen zij als bedrijf zich te focussen op neven mogelijkheden om het machinepark nuttig te maken. Zo doen ze diverse voorkomende werkzaamheden op campings en bungalowparken. Voor een bouwbedrijf verzorgen wij de grondwerkzaamheden. Voor het maken van een schutting, schoeiing of jeu de boules baan draaien de werknemers hun hand ook niet om. “Kortom laat weten wat u wilt en misschien zien wij er een mogelijkheid in. Ons hart blijft toch liggen in de werkzaamheden voor de veehouderij, mest uitrijden, maaien, grassen, balen persen, maishakselen en kraanwerk,’’ vertelt de eigenaar trots.

Positieve toekomst

Vanaf 2012 zetten Garrie en Leo het bedrijf samen met de medewerkers voort. Sinds 2017 zijn de zoons van Garrie, Johan en Thomas in de Firma toegetreden en nu doet Leo een stapje terug. “In 2018 hebben we een nieuw bedrijfsgebouw neergezet met zonnepanelen op het dak. Dit pand geeft veel werkplezier en wij kijken samen uit naar een positieve toekomst voor het bedrijf.”

Het wagenpark waar al jarenlang met succes gebruik van wordt gemaakt.