Glas-in-lood kunst in Hippolytuskerk.
Glas-in-lood kunst in Hippolytuskerk. ((Foto: aangeleverd)

Glas-in-loodkunst in Hippolytuskerk

HIPPOLYTUSHOEF - Gedurende de veertigdagentijd exposeert Marije Wolfswinkel met glasraamkunst in de Hippolytuskerk aan het Kerkplein In Hippolytushoef. De expositie wordt zaterdag 2 maart geopend om 16.00 uur en loopt tot maandag 22 april; tweede paasdag.

Voor de protestantse kerkgemeenschap is dit een periode van bezinning; tijd voor zelfonderzoek en stilte. Christelijke kerkgenootschappen ondersteunen hun gedachtegoed bovendien al sedert de Middeleeuwen met ramen en raamkunst. Kerkgebouwen hebben daar vaak roem mee verworven. Zo heeft bijvoorbeeld de monumentale Grote of Sint-Janskerk in Gouda 72 gebrandschilderde ramen van diverse afmetingen en is alleen al daardoor publiekstrekker.

Exposeren van mobiele glas-in-loodkunst is geen sinecure. Gewicht en kwetsbaarheid spelen een rol. Niettemin kon Wolfswinkel een beperkt aantal van zulke werken een plaats geven in de Hippolytuskerk. Zij werkt – niet ver van Wieringen - vanuit haar atelier 'Lichtraamtechniek' in Oudkarspel.

Al van jongs af aan geobsedeerd door kunst en na een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam zag zij uiteindelijk in Barcelona het ware licht: haar roeping. Na een opleiding aan de School van Glaskunsten in de Catalaanse stad betrad zij de leerweg tot professioneel glazenier. In Nederland kreeg zij ook de kans om ervaring op te doen met uitdagende en eervolle opdrachten. Voor gebouwen, woningen, kerken et cetera. Daarmee absoluut meesterschap bereikend. Prachtige voorbeelden zijn te bewonderen in de Oosterkerk in Hoorn of de Allemanskerk in Oudkarspel. De expositie is zaterdags en zondags te bezichtigen van 13.30 tot 17.00 uur. Uitgezonderd de weekenden van 9 en 10 en van 23 en 24 maart.

Meer berichten