Bijzondere vogels van Namibië

SCHAGEN - Hans Dijkstra houdt maandag 25 maart een lezing over Namibië voor de vogelwerkgroep Tringa. De lezing begint om 20.00 uur in gebouw De Nieuwe Nes aan Schoenmakerspad 1 in Schagen. Deelname kost voor leden € 3,-, niet-leden € 5,- dit is inclusief koffie of thee in de pauze.

Op 7 november 2017 begonnen Hans en Gien aan een bijna 5000 kilometer lange groepsreis door Namibië. De oudste woestijnen ter wereld liggen er: de Namib en de Kalahari (eigenlijk een halfwoestijn). Er is in de adembenemende landschappen van Namibië heel veel aan dierenleven te zien. Van de big five ontbreekt de buffel. Sommige partijen willen dat beest wel introduceren, maar wat haal je dan aan? De overheid wil dat zoiets niet te gemakkelijk wordt ondernomen. Diezelfde overheid doet actief aan het beschermen van de Cheeta met hulp van Turkije.

Hans zal van de vele vogelsoorten die hij op de plaat heeft gezet de Zuid-Afrikaanse namen noemen. Het Zuid-Afrikaans is verwant aan Nederlands. Veel namen zijn leuk om te vernemen. Wat te denken van het Goudkeelkalkoentje? Een struisvogel heet daar volstruis.

Namibië heeft tweemaal een onafhankelijkheidsstrijd gevoerd. Eénmaal om zich los te maken van de Duitse keizer en daarna nogmaals om het juk van Zuid-Afrika af te werpen. De lezing zal niet alleen over vogels maar ook over het landschap en de geschiedenis gaan.

Meer berichten