(Foto: aangeleverd)

Koolhoven laat celluloid spreken

SCHAGEN – Je bestaat veertig jaar en wilt nog een mooi uitroepteken achter het jubileum zetten. Filmhuis De Luxe is erin geslaagd: filmmaker Martin Koolhoven trakteert maandag 25 maart in het Scagon in woord en beeld op finesses uit de keuken van de film.

De Schager regio heeft een lange filmtraditie. Over drie jaar is het eeuw geleden dat de bevlogen architect J.R. Vlaming Royal aan de Gracht opende. Hij had toen al bijna een decennium een bioscoopje aan de Landbouwstraat. Landelijk zat de stad in de kopgroep. Het recente succes van CineMagnus is breed bekend, maar verraste heel wat rekenmeesters: de belangstelling voor de film blijkt in Schagen niet in statistieken te berekenen.

Maar vergeet vooral Filmhuis De Luxe niet. De club is gespecialiseerd in het neutraliseren van tegenwind. Sterker nog: het eerste kwartaal van dit jaar kan in hoofdletters worden geschreven met al vijf uitverkochte voorstellingen en nu dan de presentatie van Martin Koolhoven.

De Luxe haakte graag in bij de culturele polonaise Kunst Verklaard, waar de filosofie 'als je er meer van weet, geniet je er ook meer van' de boventoon voert. Koolhoven is voor de filmkunst dan een droomkandidaat. De bijna 50-jarige ademt film, dag en nacht. Hij won drie keer een Gouden Kalf, maakte recent een prachtige tv-serie voor de VPRO (De Kijk van Koolhoven), presenteert programma's, praat mee in talkshows en maakt kleine producties. Zijn betoog staat maandag in het teken van 'film en emotie' en wordt, hoe kan het anders, ondersteund door beeld. Uiteraard naar keuze van Koolhoven. Het scherpe oog voor de geboren verteller voor details zal voor vele aanwezigen een verrijking zijn.

Entreebewijzen voor de wervelende presentatie van Martin Koolhoven (maandag 25 maart om 20.15 uur in het Scagon) kosten vijftien euro (cjp 7,50 euro). Zie voor meer informatie: www.scagontheater.nl.

Meer berichten