Boerderij en Rijtuigmuseum Vreeburg.
Boerderij en Rijtuigmuseum Vreeburg. ((Foto: aangeleverd))

Open Dagen in Museum Vreeburg.

SCHAGEN -In het kader van de Nationale Museumweek worden zaterdag 13 en zondag 14 april open dagen gehouden in Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg. Iedereen kan dan van 10.00 tot 16.30 uur het museum gratis bezoeken aan Loet 14 in Schagen.

Er zijn dit seizoen drie nieuwe tentoonstellingen te zien. De eerste met de titel 'Schagens Harmonie 150 jaar' vertelt het verhaal van de op 1 februari 1869 opgerichte oudste harmonie boven het Noorzeekanaal. Zo zien bezoekers bijvoorbeeld de bijzondere tekening die Anton Pieck ter gelegenheid van het 45 jarig bestaan heeft gemaakt en het in 1932 nieuw vervaardigde vaandel.

In de tweede 'Bij de kostuumnaaister' wordt aandacht besteed aan het vrouwenkostuum en dan met name de klederdracht. Het vrouwenkostuum was een afspiegeling van de stedelijke dracht die op het platteland met een vertraging van soms tientallen jaren werd gevolgd. De positie die men in de maatschappij bekleedde kon bijvoorbeeld worden afgeleid van der hoofdtooi van de vrouw, de kanten kap met oorijzer en toebehoren.

De derde is getiteld 'Het verleden herleeft met schoolplaten'. Bijna iedereen kent ze nog wel. De schoolplaten die vroeger de muren van het klaslokaal sierden: 'De Noormannen van Dorestad', enzovoort. Een aantal oude schoolplaten uit het bezit van de zeer uitgebreide collectie van Theo Kooijman is in de boerderij tentoongesteld. Op de expositiezolder zijn platen toegevoegd als ondersteuning van de tentoonstelling 'Het ABC van het speelgoed'.

Behalve de tentoonstellingen is ook de vaste collectie te bewonderen, zoals de stijlkamers, de oude boerengereedschappen enzovoort. En niet te vergeten de prachtige authentieke rijtuigen die tijdens de Westfriese donderdagen door Schagen rijden.

Op de Westfriese donderdagen zijn er demonstraties van oude ambachten op de dars en kunnen kinderen zich tijdens de vakanties omkleden in Westfries kostuum.

Het museum is te vinden aan Loet 14 in Schagen. Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg is dit seizoen tot en met zaterdag 26 oktober geopend. Op afspraak worden er rondleidingen gegeven en kan men van koffie of thee met krentenmik of cake genieten. Zie ook www.museumvreeburg.nl

Meer berichten