Bibliotheek happy in De Walvis

Algemeen
Afbeelding
(Foto: KopGroep Bibliotheken)

CALLANTSOOG - De naam van het nieuwe Kindcentrum in Callantsoog is donderdag 18 april onthuld: 'De Walvis'. Het gerenoveerde gebouw is de thuisbasis van Basisschool Frankendael, KopGroep Bibliotheken en Kinderopvang Kappio. Vanwege het stralende weer speelden de festiviteiten zich voornamelijk buiten af. Maar veel dorpers namen ook binnen een kijkje en toonden zich enthousiast over de mooie inrichting door Marinka Hillebrink. De interieurontwerper baseerde zich op het boek 'De kleine Walvis' van Benji Davis. De enthousiaste bezoekers lieten positieve geluiden horen.

De Walvis is dan ook een prachtige voorziening voor het dorp. De samenwerking tussen school, bibliotheek en kinderopvang heeft grote meerwaarde voor kinderen en hun ouders. Voor kinderen is het belangrijk om van jongs af aan in aanraking te komen met boeken. Voorlezen, samen plaatjes kijken, nieuwe woordjes leren is van onschatbare waarde voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. En ook als kinderen zelf leren lezen is het belangrijk dat ze veel boeken in hun omgeving hebben. De bibliotheek noemt dat: "leeskilometers maken". Om de taal écht goed te leren moeten kinderen veel lezen, zowel op school als thuis. Lezen is niet alleen leuk, maar bijvoorbeeld ook belangrijk bij de rekenlessen. Sommen staan vaak in een verhaaltje en dan moeten kinderen de context kunnen begrijpen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die veel zijn voorgelezen en daarna zelf dagelijks lezen beter presteren op school. Daarom is het ook zo belangrijk dat de bibliotheek onderdeel is van het Kindcentrum.

Maar ook de volwassenen van Callantsoog zijn welkom in de bibliotheek in De Walvis. De bieb zat tot eind vorig jaar in een onbemande vestiging voor volwassenen aan het Dorpsplein, voor de kinderen kwam één keer in de drie weken de jeugdbus naar de school. Dat was geen ideale situatie en daarom is KopGroep Bibliotheken ook zo blij met de nieuwe huisvesting. De bibliotheek is maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Er zijn dan vrijwilligers die de bezoekers kunnen assisteren. Staat het gewenste boek niet in de kast? Via www.kopgroepbibliotheken.nl zijn alle materialen uit de complete collectie van KopGroep Bibliotheken te reserveren. Die kunnen dan een paar dagen later opgehaald worden in De Walvis aan de Van Brederodestraat 2a.