Fanfare Samen Voorwaarts.
Fanfare Samen Voorwaarts. ((Foto: aangeleverd))

Orkesten komen samen op Den Das Festival

'T VELD - De 65e editie van het Den Das Festival vindt zaterdag 18 mei plaats in Dorpshuis Harmonie aan Zwarteweg 13a in 't Veld. Deze keer ligt de organisatie in handen van Fanfare Samen Voorwaarts. De toegang is gratis. Het Den Das festival is terug in het voorjaar zodat het de concours en festivalkalender niet in de weg zit en elke vereniging lichte muziek kan brengen. De deelnemende orkesten brengen dan ook een gevarieerd programma.

Jaap den Das (1947 - 1969) uit Schoorl was een bekende dirigent in zijn tijd. Hij stond voor diverse harmonie- en fanfareorkesten in deze regio. Zo heeft hij onder andere gedirigeerd bij DSV uit Warmenhuizen, Niedorps fanfare, fanfare Hildegardis uit Tuitjenhorn, Winkels Harmonie en Samen Voorwaarts uit 't Veld – Zijdewind -Waarland. Deze verenigingen besloten in 1954 om samen een muziekfestival te organiseren. Ter ere van zijn nagedachtenis kreeg het de naam Den Das festival. Om de beurt organiseert een vereniging het festival in de vestigingsplaats. De 65e editie wordt dit jaar georganiseerd door Fanfare Samen Voorwaarts.

Deelnemende orkesten aan de 65e editie zijn: Harmonie DSV uit Warmenhuizen, Samen Voorwaarts uit 't Veld - Zijdewind - Waarland, Winkel's Harmonie uit Winkel, Fanfare Hildegardis uit Tuitjenhorn, Muziekvereniging Onder Ons uit Dirkshorn. Naast het muzikale programma wordt deze avond de nieuwe Bes Bas van Samen Voorwaarts gepresenteerd.

Behalve het 'grote' Den Das Festival is er inmiddels ook een junior editie. Het Mini Den Das Festival is speciaal voor jeugdorkesten. Voor jeugdorkesten waren er niet veel mogelijkheden om met gelijkgestemden naar een festival te gaan. Daarom is er in 2013 besloten een junior editie van het Den Das Festival in het leven te roepen. De jeugdorkesten van Winkels Harmonie, Onder Ons, Hildegardis, Harmonie DSV en Samen Voorwaarts mogen altijd mee doen. Als één van deze verenigingen geen volledig jeugdorkest heeft mag er een andere vereniging deelnemen. De junior editie wordt zondag 3 november gehouden door Winkel's Harmonie.

De 65e editie van het Den Das Festival vindt zaterdag 18 maart plaats om 19.30 uur in Dorpshuis Harmonie aan Zwarteweg 13 A (gebouw Brede School het Veldzicht) in 't Veld. Entree is gratis.

Meer berichten