De kapel van Maria op de Keins.
De kapel van Maria op de Keins. ((Foto: Yannah Bruins))

Vijfhonderd jaar kapel op de Keins

SCHAGEN - Elke dag, op elk moment van de dag : wanneer je de kleine kapel op de Keins ook binnenkomt staan er altijd verse bloemen en branden er altijd kaarsjes. Deze historische plaats - nu het sobere en intieme Mariakapelletje - is een waardevol monument van stilte en gebed, aandacht en bezinning. Al vijfhonderd jaar.

In 1519 -500 jaar geleden- laat Josina van Beieren, de Vrouwe van Schagen, wonend in het Slot Schagen, op de Keins een stenen kerk bouwen, met een ere-altaar voor het beeld van Maria. De aantrekkingskracht van deze 'paapse' plek ergert de voormalig watergeus en burgemeester van Schagen Taetz Gerritz dusdanig, dat hij de kapel in 1586 tot de grond toe afbreekt. Het Mariabeeld lijkt sindsdien verdwenen. Tót in 1930 bij werkzaamheden in de Wieringermeer een beeld gevonden wordt dat heel goed het echte beeld kan zijn. Museaal onderzoek dateert het beeld rond 1475 en het bevat uitzonderlijk veel zoutkristallen. Dit kostbare Mariabeeld staat sinds 1997 in het West-Fries Museum in Hoorn.

'500 jaar Kapel op de Keins' wordt door de parochie Schagen herdacht met een concert en een tentoonstelling. Zondagmiddag 26 mei geeft het parochiekoor St. Gregorius een Mariaconcert in de Christoforuskerk. Het concert begint om 15.30 uur en duurt ruim een uur. Toegang is gratis.

Na afloop van het concert is de opening van een aan Maria gewijde tentoonstelling op het voormalige koorbalkon van de kerk. Via de spiltrap bereikt men op de koorzolder een expositie van onder andere enkele archeologische vondsten van de oorspronkelijke Keins-kapel. De tentoonstelling is de hele zomer open: op zondagen aansluitend aan de zondagsviering, en op donderdagen tijdens de West-Friese markten. De kapel van Maria op de Keins is dagelijks open van 9.00 tot 19.00 uur.

Meer berichten