'In dit stuk kun je álles laten zien' - Herfst in Schagen ontroerend, hilarisch én herkenbaar

Nieuws
Het echtpaar van Beem, met Ruud Benard als Herman en Jan Slijkerman als Pauline. (Foto en Fotobewerking: Codesign-Cora Deutekom)
Het echtpaar van Beem, met Ruud Benard als Herman en Jan Slijkerman als Pauline. (Foto en Fotobewerking: Codesign-Cora Deutekom) rodi.nl

SCHAGEN - "We hebben er zin in en zijn eraan toe!', roept Ruud Benard tijdens een repetitie van 'Herfst in Schagen' in de catacomben van Dierenkliniek Zuiderkaag. Daar waar Toneelgroep d@gh@p wekelijks te vinden is om deze door Het Volk geschreven tragikomedie vanaf eind januari op de planken te kunnen brengen. Naast Ruud is Jan Slijkerman te zien in Herfst in Schagen, waarbij Greetje Danner tekent voor de productie en regie.

Herfst in Schagen handelt over het echtpaar van Beem. Herman (Ruud Benard) en Pauline (Jan Slijkerman) van Beem brengen al 40 jaar lang een weekje in de herfst door in een vakantiehuisje in Schagen. En hoewel Hermans geheugen hem soms in de steek laat, halen ze herinneringen op aan een lang niet altijd even soepel verlopen huwelijksleven, en proberen ze zich tevens voor te bereiden op de gruwel van de nakende ouderdom en bijbehorende ongemakken. Herfst in Schagen is de tweede productie van d@gh@p.

Het Volk

Greetje Danner: "Hoe we zo op dit stuk stuitten? We gaan wel vaker kijken naar voorstellingen en wij zijn al langere tijd fan van Toneelgroep Het Volk in Haarlem. De stukken die zij brengen zijn bijna altijd komisch en ze schrijven de meeste voorstellingen zelf. Op een goed moment zagen we bij Het Volk twee mannen schitteren in de voorstelling Herfst in Schoorl. We vonden die voorstelling alle drie zó geweldig dat we zeiden: 'Dit gaan we absoluut doen!'. Maar ja, krijg je zomaar de tekst en de rechten hè? Maar dat bleek helemaal geen probleem want het zijn zulke leuke kerels. We kregen de tekst en de rechten en hadden bijna het keukentje dat in de voorstelling een rol speelt, er ook nog bij gekregen! Ik heb er wel meteen bijgezegd dat wij er Herfst in Schagen van zouden maken omdat dat veel meer tot de verbeelding spreekt bij ons. Ook dat was geen enkel probleem."
Ingespeeld

Daarna moesten de agenda's van Ruud, Jan en Greetje worden getrokken omdat ze alle drie al langer meelopen in het Noord-Hollandse toneelwereldje en er stuk voor stuk actief mee bezig zijn. Jan: "We speelden allemaal in andere producties, dus hebben voor Herfst in Schagen echt tijd gereserveerd. Afgelopen maart zijn we begonnen met de repetities, zodat we het stuk op ons gemak konden instuderen." Greetje: "Ook komen er in de productie foto's en korte filmpjes op locatie voorbij, dus er kwam nog wel het een en ander bij kijken."
Inmiddels kunnen Ruud en Jan de teksten dromen en zijn ze uitstekend op elkaar ingespeeld. Geen overbodige luxe omdat beide acteurs de gehele voorstelling met z'n tweeën brengen en er veel tekst mee is gemoeid. Ruud Benard: "We hebben al eens eerder alleen met z'n tweeën op de planken gestaan als 'Krelis en Nelis', dus dat scheelt. Bovendien voelen we elkaar goed aan en zijn we beiden gedreven." Jan vult aan:" Nou, dat mag je wel zeggen. Ik ken Ruud niet anders als dat hij op de eerste repetitie de volledige tekst al in zijn hoofd heeft zitten. In het begin werd ik daar nog onzeker van, maar nu weet ik dat ik het op m'n eigen tempo moet doen. We hebben 'Herfst in Schagen' heel relaxt kunnen instuderen en opbouwen."
Uitdaging
Ondanks het feit dat Greetje Danner een begenadigd actrice is, koos ze ditmaal voor de regie en productie. "De mannen van Het Volk vroegen me nog waarom ik de vrouwelijke hoofdpersoon niet zelf zou spelen, maar daar heb ik geen moment over nagedacht. Het feit dat Jan in de huid van Pauline van Beem kruipt, vind ik van grote toegevoegde waarde." Jan Slijkerman daarentegen vindt het spelen van een vrouw best spannend. "Je moet je als zodanig nog meer wegspelen dan anders." Ook Ruud Benard ziet de voorstelling als een regelrechte uitdaging. "We moeten met z'n tweeën heel geconcentreerd zijn, want als je even niet bij de les bent, ben je te laat."
"Kortom", besluit Greetje Danner: "Herfst in Schagen is een heerlijke voorstelling waarin de mannen alles kunnen laten zien wat ze in huis hebben."
Kaarten

Herfst in Schagen wordt in het Scagontheater opgevoerd op 26 januari (20.15), 27 januari (15.00), 3 februari (15.00), 9 februari (20.15) en 10 februari 15.00). Naast Jan, Ruud en Greetje wordt en is medewerking verleend door Martin Wiersma (leent zijn stem als nieuwslezer), Raymond Tromp (decor), Willy Nederlof (pruik en grime), Marga van Klaveren (foto's projectie), Cora Deutekom (foto flyer, Berend Keesman (grafische vormgeving) en last but not least Rob den Dulk, Max Koolwijk en Jan Kok (techniek).
Kaarten zijn te reserveren via www.scagontheater.nl. Wees er snel bij want dankzij een voorproefje van Herfst in Schagen tijdens de Schager Uitmarkt gaat de kaartverkoop snel!

Het echtpaar van Beem, met Ruud Benard als Herman en Jan Slijkerman als Pauline. (Foto en Fotobewerking: Codesign-Cora Deutekom)