Winterwandeling van De Magnusrijders

Nieuws
Café De Landbouw. (Foto: aangeleverd)
Café De Landbouw. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

SCHAGEN - De traditionele Winterwandeling van ijsvereniging De Magnusrijders voert zondag 23 december langs vergeten horeca in Schagen. De twee routes van 7 en 16 kilometer lopen langs de kroegen uit het verleden. Bij terugkomst in de ijskeet op het Nic. Veldboerpark aan De Snevert staat er een lekkere kop snert klaar en een gratis boek voor de lange winteravonden.
Marktcafés, uitspanningen, logementen, buurtkroegen en koffiehuizen. Schagen had ze in alle soorten en maten, rond 1900 ongeveer tweemaal zoveel als in 2018. Veel horeca was op of rond de Markt te vinden. Maar ook aan de Hoep, de Snevert, de Lagedijk, de Keins en de Dorpen zaten cafés.
De Magnusrijders hebben ze met hulp van de Historische Vereniging in de vorm van een wandeling op een rij gezet. Op de rand van 2019 blikken ze met foto’s en korte beschrijvingen terug op het Schagen van pakweg een eeuw geleden.
Na afloop kunnen deelnemers foto’s insturen naar info@demagnusrijders.nl. De leukste/ origineelste wordt beloond met een cafébon van € 25. Dat geldt ook voor – speciaal dit jaar – de leukste kroegwijsheid/kolder. Dit kunnen bestaande spreuken zijn, maar ook eentje die zelf is verzonnen en niet zou misstaan op een tegeltje achter de bar.
De stempelposten zijn dit jaar in cafés gevestigd, op de lange route is extra toiletgelegenheid geregeld. De start is tussen 10.00 en 13.00 vanaf de koek-en-zopie van De Magnusrijders op het Nic Veldboerpark (begin van de Snevert). Wie de tocht uitloopt kan gratis aan de snert én mag een boek uit de collectie van De Magnusrijders uitzoeken. Met onder meer de laatste exemplaren van de ‘100 beste voetballers van de regio Schagen’ van het sportschrijverstrio Duin, Korevaar en Oudmaijer.
Deelnemers krijgen een beschrijving mee, op www.demagnusrijders.nl is de wandeling ook digitaal te volgen. Honden kunnen op beide afstanden mee. Deelname voor € 6,- per persoon. Donateurs lopen gratis mee en eten gratis snert.