Overzicht activiteiten TAQA theater en Theater de Vest

Cultuur

Maandag 17 juni, 20.15 uur

Theo Maassen – Situatie gewijzigd

Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen

Vrijdag 21 juni, 12.00 uur Grote Kerk Alkmaar

Orgelfestival Holland – Pieter van Dijk: Bach à la Francaise

Bach kopieerde in zijn jonge jaren kritisch en zorgvuldig het Livre d'Orgue van de Franse componist Nicolas De Grigny.Tijdens dit laagdrempelige kaasmarktconcert hoort u Grigny's invloed in Bachs Pièce d'Orgue en de Fantasie in c-klein, werken die overladen zijn met Franse versieringen!

Gratis toegang

14.00 uur en 19.00 uur Grote Kerk Alkmaar

Orgel Festival Holland – 1e ronde orgelconcours

Tien jonge talentvolle organisten uit de hele wereld strijden om een plaats in de 2e ronde met hun uitvoeringen van Sweelinck en Bach.

Gratis toegang

Zaterdag 22 juni, 9.00 uur Grote Kerk Alkmaar

Orgel Festival Holland – 1e ronde orgelconcours

Tien jonge talentvolle organisten uit de hele wereld strijden om een plaats in de 2e ronde met hun uitvoeringen van Sweelinck en Bach.

Gratis toegang

19.30 uur

Zomer in De Mare – Joan Català - Pelat (SP) (8+)

'Pelat' is een halsbrekende act met een vijf meter lange paal. De grenzen tussen dans, circus en theater - én tussen publiek en artiest - vervagen. Het resultaat? Stilte, verwachting, kracht, spanning en magie. De poëzie van het lichaam en de collectieve actie krijg je er zomaar bij.

Toegang gratis

20.15 uur  Grote Kerk Alkmaar

Orgel Festival Holland -  Openingsconcert door St. Salvator's Chapel Choir St. Andrews o.l.v. Clair Innes-Hopkins en Bernard Foccroulle, orgel

Het Salvator Chapel Choir van de universiteit van St. Andrews is een vocaal ensemble dat geworteld is in de fameuze Britse koortraditie. Samen met de Brusselse organist Bernard Foccroulle verzorgen zij het openingsconcert. Organist en componist Foccroulle componeerde in 2005 een werk 'Spiegel'voor de Alkmaarse competitie dat wereldwijd aandacht trok.  Deze compositie is geënt op het Salve Regina van de 16e eeuwse componist Arnolt Schlick en werd speciaal geschreven voor het meer dan 500 jaar oude Van Covelens-orgel. Nieuwe geluiden op middeleeuwse klanken in afwisseling met vocale muziek van de oude Nederlander Ockeghem over hetzelfde thema is een van de confrontaties. Daarnaast een motet van Orlando di Lasso zowel in zijn originele toonzetting als in een echte orgelbewerking vervaardigd door Sweelincks favoriete student Heinrich Scheidemann. Het concert wordt besloten met koor- en orgelwerken van Bach en zijn Noordduitse inspiratoren Praetorius en Buxtehude.

Toegang: € 17,50

Zondag 23 juni, 12.00 uur Grote Kerk Alkmaar

Orgel Festival Holland – Lunchconcert door Cees van der Poel & Gerben Gritter

Vincent Lübeck was achtereenvolgens organist van de Schnitger orgels in Stade en Hamburg St. Nicolai en gedurende zijn leven een groot promotor van Schnitger, ondermeer bij de bouw van het orgel in Zwolle. Hanff bespeelde het Schnitger orgel in Eutin. Lustig was afkomstig uit Hamburg en werkte als organist aan het Groningse Martini-orgel, dat door Arp Schnitger werd vergroot met twee imposante pedaaltorens en tijdens Lustigs organistschap werd gemoderniseerd door Arps leerlingen Frans Caspar en Hinsz.

Gratis toegang

13.15 uur

Zomer in De Mare - Straattheater en circustheater (alle leeftijden)

Voor de laatste keer, opnieuw vele (inter)nationale acts: de levensgrote stolp van STIL, de muzikale kippenvelvoorstelling van Max Tak, de wonderlijke zeereis van De Machienerie, de slecht gehumeurde ober in 'Le Bistro', de lessen van de schildpad door Pieter Post en Zirkus Morsa! Inloop vanaf 13.00 uur. 

Gratis toegang

14.00 uur Grote Kerk Alkmaar

Orgel Festival Holland - Frans Caspar Schnitger Symposium

In 1719 overleed de geniale Noordduitse orgelmaker Arp Schnitger. Reden om in 2019 zijn minstens zo geniale zoon, orgelmaker Frans Caspar Schnitger (1693-1729), centraal te stellen rond zijn best bewaarde instrument: het Alkmaarse Van Hagerbeer/Schnitger orgel (1646 - 1725). Schnitger's spraakmakende vernieuwing in 1723-25 van dit toentertijd al zeer befaamde orgel veroorzaakte destijds grote opschudding onder kenners; een felle polemiek was het gevolg. Tegenstanders beweerden dat het "alderberoemdste orgel van Nederland" door Schnitger geruïneerd werd en "naer der Moffen concept" veranderde in een "Duytsche Rommelpot"! Het symposium zal in woord en klank belichten wat er zo baanbrekend was aan Schnitger's werk en waardoor er zo'n commotie ontstond.

Gratis toegang

20.15 uur  Grote Kerk Alkmaar

Orgel Festival Holland - Avond duoconcert door Martin Böcker & Krzysztof Urbaniak - Muziek voor een Schnitger orgel

De juryleden Böcker en Urbaniak demonstreren op het oeroude Van Covelens orgel de kunst van het intavoleren, het arrangeren van vocale muziek voor een toetsinstrument. Deze praktijk vormde van de 15e tot de 17e eeuw een belangrijk bestanddeel van de praktijk van de organist. Op het Schnitger orgel vertolkt Böcker werk van zijn verre voorganger aan de St. Cosmae kerk te Stade, Vincent Lübeck terwijl Urbaniak laat horen hoe weldadig de muziek van Bach in Alkmaar klinkt.

Toegang: € 12,50