De zwaan, verbonden aan het wapen van de polder
De zwaan, verbonden aan het wapen van de polder ((Foto: aangeleverd))

De Zijper wortels van Rini Klaver

  Cultuur

SCHAGERBRUG – De beelden van Rini Klaver-Kraakman zijn een streling voor het oog. Geen twijfel daarover. "Maar ik wil ook graag weten welke emoties mijn werk verder raakt, waarom bezoekers geïnteresseerd zijn", aldus de op Wieringen woonachtige kunstenares. Rini Klaver exposeert vanaf zondag 7 juli in het Zijper Museum in Schagerbrug. En dat is geen toeval: "Ik ben in 't Zand geboren en getogen, kind van de regio. Ik ken alle dorpen hier. Volgde voortgezet onderwijs in Schagen. Ik voel me verbonden met de Zijpe."

"Ik ontwaarde in een stukje kaas wat dametjes"

Dat kwam al eerder tot uiting. Bijvoorbeeld middels de deelname aan de Zijper Kunstroute. En niet te vergeten door het ontwerpen van de acht zwanen, het afscheidscadeau aan de Zijper dorpen bij de gemeentelijke fusie. Natuurlijk liet Klaver de zwaan, onlosmakelijk verbonden aan het wapen van de polder, ook een rol spelen bij het ontwerp voor het logo van het museum.

Hartjes zien

De zwaan is voor de kunstenares een wel heel concreet gegeven. Vaak gaan haar denkbeelden veel verder: "Ik zie altijd en overal vormen. In stenen, in de natuur, noem maar op. Vaak zie ik hartjes. Kort geleden ontwaarde ik in een stukje kaas wat dametjes. Werkelijk. Daarmee ben ik aan de gang gegaan. Het resulteerde in een beeld van vijf dametjes." Zoals zo vaak bij Klaver is de smaak van perfectie niet ver weg.

Allerlei disciplines

Beelden waren niet haar eerste liefde. "Ik ben begonnen met schilderen, maar daar kon ik niet in kwijt wat ik wilde. Daarna geëxperimenteerd ik in allerlei disciplines. Ik kwam met hulp van Rien Goené en de kunstdriehoek van Jopie Vermeulen uiteindelijk thuis bij het maken van beelden."

Het museum is zondag, maandag en donderdag geopend, van 12 tot 16.30 uur. De entree is vier euro. Groepen weten de weg naar de trots van Zijpe zeer goed te vinden. Belangstellenden kunnen via www.zijpermuseum.nl of 0224-574114 meer informatie krijgen.

Meer berichten