Veertig jaar Nicholson-orgel in Schagen: Tjeerd van der Ploeg geeft een concert

Cultuur
Tjeerd van der Ploeg achter het Nicholson-orgel  (foto Sjoerd Punter)
Tjeerd van der Ploeg achter het Nicholson-orgel (foto Sjoerd Punter) (Foto: Sjoerd Punter)

SCHAGEN - Op zaterdag 15 mei is het (op één dag na) precies veertig jaar geleden dat het Nicholson-orgel in de kerk in gebruik is genomen. Als derdejaars orgelstudent van Jan Jongepier was Tjeerd van der Ploeg betrokken bij de inspeling.

“Jongepier vroeg mij om het Waterlands Kamerkoor, waarvan hij de dirigent was, te begeleiden in een geheel Engels programma. Een geweldig feestelijke maar ook leerzame ervaring! De superbe klank van het orgel, zo anders dan we hier in Nederland gewend zijn, heeft mij zeer beïnvloed. Veertig jaar is een hele tijd. En het getal veertig heeft natuurlijk ook een Bijbelse connotatie. Veertig jaar trok het volk Israël door de woestijn. (Maar we hebben ook de veertig-dagen-tijd en zelfs een veertig-uren-gebed!).En na veertig jaar is het opnieuw feest,” aldus Van der Ploeg.

In een afwisselend programma met werken van Mendelssohn-Bartholdy, Franck, Nibelle, Howells en Vierne komen alle mogelijkheden van het orgel aan bod. “De van Mendelssohn uitgevoerde Vierde Sonate klonk ook tijdens de ingebruikname in juli 1882 in de St. Mary Magdalene in Worcester en het lijkt mij aardig om dit werk nu opnieuw uit te voeren.”

Het was in 1977 dat de kerk in Worcester zijn deuren sloot en het orgel na een aantal jaren een nieuw onderkomen vond hier in Schagen. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit het noordertransept van de Christoforuskerk. Wonderwel paste ook de kleurstelling van de pijpen precies bij die van het interieur. “

En, naar zeggen van Jim Berrow (hij is gepromoveerd op de orgelbouwer John Nicholson en bezocht ook Schagen), klinkt het orgel hier beter dan het in Worcester ooit geklonken heeft. Het concert op zaterdag 15 mei begint om 15.30 uur en duurt een uur. De toegang is vrij. Wel is er na afloop een collecte.(Enig voorbehoud moet worden gemaakt met betrekking tot de dan geldende coronamaatregelen www.nicholsonschagen.nl)