Groene samenwerking tussen Dorcas en Oudshoorn

Duurzaam
Voorzitter van Dorcas Winkel Schagen Jan Hoogeboom, monteur Kevin Jousma en zijn opa Jan-Dirk Oudshoorn, eigenaar van het pand.
Voorzitter van Dorcas Winkel Schagen Jan Hoogeboom, monteur Kevin Jousma en zijn opa Jan-Dirk Oudshoorn, eigenaar van het pand. (Foto: Hedwig Mossink)

SCHAGEN - Op het dak van de Dorcas-kringloopwinkel in Schagen liggen sinds kort 28 zonnepanelen. En daar is het bestuur van de winkel heel blij mee, vertelt penningmeester Peter van Etten: “Als het goed is, leveren de panelen voldoende stroom voor het volledige gebruik van de winkel. En mogelijk kunnen we zelfs stroom leveren aan het net.” Schagen heeft een primeur: de winkel aan de Witte Paal 247 is de eerste van de 41 Dorcas-winkels in Nederland met zonnepanelen.

Dorcas Schagen eerste Dorcas-winkel met zonnepanelen

De winkel wordt gerund door vrijwilligers en de opbrengst is bestemd voor het werk van hulp- en ontwikkelingsorganisatie Dorcas. De zonnepanelen zijn gelegd op initiatief van Jan-Dirk Oudshoorn, samen met zijn dochter eigenaar van het pand. Oudshoorn heeft samen met zijn kleinzoon Kevin de panelen zelf gelegd en aangesloten, vertelt Jan-Dirk: “In totaal liggen er 28 panelen, met een opbrengst van 340 Wattpiek per stuk. We hebben diverse panden in eigendom en ook op meerdere panden zonnepanelen aangebracht. Zo probeer je met je huurders mee te denken en een bijdrage te leveren aan verduurzaming. Bovendien scheelt het ze flink in de energiekosten.”

Wecycle

Op het gebied van duurzaam ondernemen hebben Oudshoorn en Dorcas elkaar gevonden. Dorcas werkt al jaren aan een milieuvriendelijke verwerking van afval. Van de goederen die binnenkomen bij de 41 Dorcas-winkels, krijgt ongeveer 33% een tweede leven via de verkoop. De rest is afval en daarvan wordt 62% gerecycled in samenwerking met partners als Wecycle. Voortdurend wordt nagedacht over mogelijkheden om de resterende 5% afval verder te scheiden en te recyclen.

Over Dorcas

Dorcas is een christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisatie die samen met ruim 10.000 vrijwilligers in actie komt voor de allerarmsten in de wereld. Met inkomsten onder andere uit de 41 kringloopwinkels, ondersteunt Dorcas ruim 750.000 mensen per jaar in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Samen met lokale partnerorganisaties en de mensen zelf werkt Dorcas aan blijvende verandering.