Inge Liefhebber is nieuwe strandvonder

Nieuws
Inge Liefhebber wordt beëdigd als nieuwe strandvonder.
Inge Liefhebber wordt beëdigd als nieuwe strandvonder. (Foto: pr)

SCHAGEN/PETTEN - Op 16 april heeft de Commissaris van de Koning voor Noord-Holland Arthur van Dijk, in het bijzijn van burgemeester Marjan van Kampen, Inge Liefhebber beëdigd tot hulpstrandvonder voor de gemeente Schagen.

De vader van Inge Liefhebber was de vorige hulpstrandvonder. Hij heeft het werk als hulpstrandvonder met liefde gedaan. Zijn naam geeft aan hoe hij er in stond: hij was (en is) een liefhebber van het strand. “Hoor ik de zee niet, dan voelt dat niet goed,” zegt hij. Dat kan zijn dochter beamen, ook zij is graag op het strand.

In Petten is hulpvonder zijn geen ‘dagwerk’. Toch controleerde Liefhebber iedere ochtend, op zijn quad, even het strand. De oude strandvonder heeft wel een aantal dingen meegemaakt. Zo was er bijvoorbeeld ooit een lichtschip aangespoeld vanuit Texel. Ook olievaten heeft hij gevonden op het strand. Die bleken een reis te hebben gemaakt vanuit Zeeland. Liefhebber: “Ik word een dagje ouder dus ik stop met strandvonder zijn. Ik ben er heel trots op dat mijn dochter het stokje van mij mag overnemen.”
Inge Liefhebber doet het strandvonderswerk al een tijdje. De beëdiging moest helaas worden uitgesteld in verband met Corona. Inge geeft aan gek te zijn op de zee, het strand en de duinen. Ze vindt het heel fijn om in de voetsporen te treden van haar vader. “Ik ben een kind van het strand,” zegt de nieuwe strandvonder.

Burgemeester Marjan van Kampen: “Prachtig om te zien hoe deze Pettemers verbonden zijn met de zee en met het strand. Zo fijn dat zij onze hulpvonders wilden en willen zijn. Dat maakt me trots op hen.“

Wat is een hulpstrandvonder?

Dat is een officiële titel; hulpstrandvonder. De hoofstrandvonder is namelijk de burgemeester. Die heeft iemand nodig die dag (en nacht) klaar staat, voor het geval er iets op zee gebeurt. Deze hulpstrandvonder legt dan beslag op wat er op het land aanspoelt. En schakelt de douane en Rijkswaterstaat in. Wanneer spullen aanspoelen zorgt hij/zij ervoor dat deze worden opgeslagen. Het gaat niet alleen om schepen die stranden. Het gaat ook om kleinere dingen die aanspoelen, zoals teakhout, palmolie of olievaten. Maar ook gif-zakjes of dode zeehonden kunnen aanspoelen. Die moeten dan opgeruimd en daarvoor instanties ingeschakeld. Dat alles regelt Inge Liefhebber nu.