Timmerdorp 't Zand gaat 'de ruimte' in - Tiende editie viert jubileum met timmerende kinderen

  Nieuws
Timmerdorp 't Zand viert de tiende editie van het bouwdorp. (Foto: aangeleverd)
Timmerdorp 't Zand viert de tiende editie van het bouwdorp. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

'T ZAND - Timmerdorp 't Zand vindt van maandag 23 tot en met woensdag 25 juli voor de tiende keer plaats. Wat begon met een verwachting van zestig timmerende kinderen is inmiddels uitgegroeid tot een bouwdorp waar tweehonderd kinderen mogen timmeren. Maandag 23 juli geeft ondernemer van het jaar Peter Johannes het startsein voor het timmerfestijn. Het thema 'de ruimte' geeft alle kinderen, in de basisschoolleeftijd, een handvat met bouwen. Naast het timmeren op de IJsbaan ‘Land van Buur’ is er spectaculair vermaak, een speciaal jubileumcadeau voor alle deelnemers, professionele timmerhulp en technische clinics.


Timmerdorp 't Zand is al tien jaar vaste prik op de agenda, de eerste drie dagen van de zomervakantie is het timmeren geblazen voor de deelnemende kinderen. Een oud concept, maar enorm populair: samen met vriendjes, hout, spijkers en hamer een eigen hut opbouwen. De jongste groep is 6 jaar. Zij leren een hamer vasthouden en een spijker slaan. De oudste groep is 12 jaar en die zetten inmiddels een dakkapel op hun hut.

Technische kneepjes


Waar het personeel voor de bouw tegenwoordig gescout wordt op het MBO, zijn ze er in 't Zand veel eerder bij. Dinsdag 24 juli komt de Espeq techniek bus naar het terrein, waar kinderen in groepjes spelenderwijs vaktechnische kneepjes wordt geleerd. Ook hier geldt: doen, proberen en foutjes mogen gemaakt worden. Daar valt immers veel van te leren. Woensdag 25 juli komen professionals bij de hutten langs om nog meer vaktechnische handigheidjes aan te leren. Een professionele uitstraling hebben de kinderen allemaal al want dit jubileumjaar heeft het Timmerdorp-bestuur heuse timmerschortjes kunnen aanschaffen.

Raket


Naast het bouwen is er voor de kinderen ook vermaak. Het animatieteam is enorm creatief met het thema ‘de ruimte’ aan de slag gegaan, en hier kan geknutseld worden. Het thema zullen de kinderen ook echt kunnen ondervinden. Er komt namelijk een raket naar het dorp, waarin de kinderen zelf kunnen ‘vliegen’. De schminkdames zorgen voor vrolijke vlinders of stoere tattoo's op de armen of gezichten. De hele dag door mogen de kinderen zelf limonade tappen, er is vanzelfsprekend ijs, fruit of een snoepje.
Het afwerken vindt woensdags plaats. Dan zorgen de kinderen dat hun hut en ook de ‘voortuin’ er netjes uitziet, want de jury gaar alles beoordelen. En een prijsje winnen, dat willen alle bouwers wel. Gezamenlijk worden vervolgens alle hutten gesloopt en komt er groot materieel om het hout weer af te voeren.

Meer berichten