Skotwal in Cultuurkerkje Oudesluis

  Nieuws
Skotwal bestaat uit Theo en Wigert Dronkert en Theo de Jong, die de taal van hun jeugd gebruiken om gevoelens te vertolken. (Foto: aangeleverd)
Skotwal bestaat uit Theo en Wigert Dronkert en Theo de Jong, die de taal van hun jeugd gebruiken om gevoelens te vertolken. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

OUDESLUIS - De motorband Normaal van Bennie Jolink werd ooit opgericht uit liefde voor de motorsport en dialectrock in de Achterhoek. ‘Skotwal’ werd opgericht uit liefde voor de Westfriese taal en Amerikaanse country muziek. ‘Skotwal’ heeft de liedjes vertaald in het Westfries wat de nummers diepgang geeft. Wie het horen wil kan komen luisteren in Oudesluis. De West-Friese Band ‘Skotwal’ treedt zaterdag 22 september op in het Cultuurkerkje van het platteland van Noord-Holland. Op muziek van de Amerikaanse country speelt ‘Skotwal’ in het Westfries vertaalde teksten, de taal van hun jeugd.

In de enorme zee van countrysongs duiken de mannen van Skotwal allerlei pareltjes op. Met een nieuwe tekst in het Westfries zetten ze de muziek naar hun hand. Met respect voor het origineel maakt Skotwal nieuwe versies van liedjes van John Prine, Dolly Parton, The Highwaymen, The Everly Brothers, Steve Earle en meer. De Westfriese cultuur past goed bij de Amerikaanse countrytraditie.
Skotwal bestaat uit Theo en Wigert Dronkert en Theo de Jong, die de taal van hun jeugd gebruiken om gevoelens te vertolken. “In onze jeugd werkten wij bij een tuinder in Sint Pancras. De laatste der Mohikanen. Die man werkte nog grotendeels op de traditionele manier. Hij zat vol verhalen, uitspraken en anekdotes in het West-Fries. De liefde voor die taal is daar ontstaan.” Met hun hertaalde nummers uit de countrymuziek naar het Westfries weten ze daar zelfs de meest stugge types te ontdooien. “West-Friezen praten niet graag over hun gevoelens, al hebben ze die wel degelijk. En ze vinden herkenning in de teksten. Boeren en tuinders zijn op het land vaak met zichzelf in gedachten”, zegt Theo. "Misschien zijn West-Friezen daarom mensen van weinig woorden. Maar áls ze iets zeggen, zit er vaak een flinke lading achter. Dan moet je goed opletten om de boodschap mee te krijgen”. Dat is wat ze ook met hun liedjes beogen. Westfries is een taal voor de goede verstaander. Skotwal betekent ‘op de kant gegooide bagger’, maar ook stamppot, van aardappels, bonen en vet. Een eenvoudige maar voedzame maaltijd, die net als hun muziek niet ingewikkeld is, maar wel veel inhoud heeft.
Aanvang is 20.30 uur. Het Cultuurkerkje ligt aan Noorderweg 14a. Kaarten reserveren kan via: htttps://www.ticketkantoor.nl/shop/oudesluis

Meer berichten