'Ik heb de hele wereld over de vloer gehad' - Nederlands Parfumflessen Museum behoort tot het verleden
Nieuws

WINKEL - Met pijn in haar hart sloot Carina van Zoonen eind mei de deuren van het Nederlands Parfumflessen Museum in Winkel waar ze sinds de oprichting in 1989 haar ziel en zaligheid in legde. In het authentieke pand van het voormalige raadhuis, dat dateert uit 1599, was een collectie van ruim 7000 parfumflessen en nog eens 5000 miniaturen te bewonderen. Om nog maar te zwijgen over de 900 geuren waar dochter José de bezoekers mee liet kennismaken.

In de loop der jaren heeft Carina met vele belangstellenden vanuit de gehele wereld haar passie voor parfum kunnen delen. Een passie die terugvoert naar haar vroege jeugdjaren in Amsterdam. "Als klein meisje vroeg ik aan mijn oma of ik haar lege parfumflesje mocht hebben. Dat rook natuurlijk nog heerlijk. Bij oma werden mijn zus en ik altijd gruwelijk verwend, dus ik heb daar een heel prettige associatie bij. Ik ben daarna aan iedereen die ik kende lege flesjes gaan vragen en dat is van lieverlee steeds zo doorgegaan. Eigenlijk denk ik dat ik een afwijking heb", zegt ze lachend tijdens een onlangs gehouden gesprek in het keukentje van haar (toen nog geopende) parfumflessenmuseum. "Alles wat met geur te maken heeft, heeft mijn belangstelling. Tijdens de nogal saaie wandelingen die we vroeger maakten, riep ik bij tijd en wijle: 'wat stinkt 't hier'. Of als ik met vriendinnen naar Zandvoort aan de Zee fietste, rook ik de zee al mijlenver voordat we er waren. Ik heb mijn reukvermogen waarschijnlijk aardig ontwikkeld en ik weet inmiddels: je neus vertelt het je. Ik ging me er in verdiepen met vragen als 'wat doen geuren met je' en 'hoe beïnvloeden zij je gedrag?'. Bij dieren is dat het best te bespeuren. Denk aan lokstoffen en de paringstijd. Maar ook kun je het terugvoeren naar de mensheid. Ieder mens heeft zijn eigen lichaamsgeur en zuurtegraad. Dat is zó persoonlijk. Onze neus beïnvloedt ons gedrag heel vaak. Een mooi voorbeeld hiervan is de uitdrukking 'ik kan je niet luchten of zien'."

Mandarijnen

Carina van Zoonen herinnert zich als de dag van gisteren welk geurtje ze als eerste aanschafte. "Ja, dat was Casaque van Jean d'Albret. Ik was een jaar of zeventien en had ervoor gespaard. Het kostte maar liefst elf gulden en dat was mijn hele weekloon." Lachend: "Maar het was de moeite waard hoor, want de eerste keer dat ik mijn schoonvader in Winkel ontmoette zei hij: "Moid wat luchte je lekker, het loike wel mandarijnen!". Terwijl Carina's eerste parfum nog in een flesje van 3,5 ml werd verstrekt, kwamen er steeds grotere flessen op de markt. "Deze waren veel mooier, dus die ging ik verzamelen. Mijn man Piet (afkomstig uit slagersfamilie, red.) genoot gelukkig ook van mijn hobby en daarom gingen we regelmatig op pad om mooie flessen te bemachtigen. Het werden er steeds meer, dus toen onze kinderen José en Jacco zich aandienden, verdween de collectie naar zolder. Omdat ik altijd actief ben geweest in de slagerij van Piet, begon mijn parfumbloed eind jaren '80 pas weer te kriebelen. Er stonden zulke mooie dingen op de vliering, de ene fles was nog mooier dan de andere. Piet riep weleens gekscherend dat ik een museum moest gaan beginnen."
Het museum kwam er en werd in eerste instantie gehuisvest in de hobbyruimte achter het huis. "We hadden het sfeervol ingericht met mooie vitrines en meteen vanaf het begin kreeg ik onwijs veel mensen over de vloer. Vrouwen, fietsgroepen en zelfs touroperators belden of ze langs konden komen. Ik schrok me mager! Als er een bus met 50 mensen kwam, werden er 25 bij café 't Centrum ondergebracht voor een bakkie en deed ik met de andere 25 een rondleiding en andersom." Met een glimlach bij de herinnering vervolgt ze: "Het museum was eigenlijk meteen al te klein."
Koffer vol herinneringen

Na een grondige verbouwing verhuist het parfumflessenmuseum uiteindelijk naar het voormalige raadhuis waar Carina van Zoonen met een aantal trouwe vrijwilligers prachtige tijden beleefde. "Ik heb de hele wereld over de vloer gehad. Van een Russisch kamerorkest dat optrad in het Concertgebouw tot bussen Japanners en alles daartussen in. Slingerend door de tijd nam ik de mensen mee met mijn verhaal over parfum dat terugvoert naar de prehistorie en het oude Egypte. Héérlijk vond ik het om mijn passie te kunnen delen met zoveel belangstellenden. Helaas moest ik stoppen vanwege mijn slechte rug en dat vind ik heel jammer, maar ik kijk wél vooruit. Ik ga verder met een koffer vol herinneringen."
(In kader)
Carina van Zoonen organiseert in september twee open dagen omdat het complete museum leeg moet. Naast een unieke collectie parfumflessen, gaan meubelstukken waaronder vitrinekasten, een oude toonbank, een antieke Engelse kaptafel, prachtige thonet stoelen en zelfs etalagepoppen van de hand. De open dagen worden te zijner tijd aangekondigd. Wie eerder een blik wil werpen op Carina's unieke collecte kan een mailtje sturen naar info@parfummuseum.nl. (JB)