CDA Schagen wil 500 woningen per jaar bijbouwen!

Politiek
Puck de Nijs wil met het CDA meer nieuwbouwwoningen laten bouwen dan wat er in de planning staat.
Puck de Nijs wil met het CDA meer nieuwbouwwoningen laten bouwen dan wat er in de planning staat. (Foto: CDA Schagen)

SCHAGEN - Het CDA Schagen ziet dat de roep om woningen in de gemeente Schagen steeds harder wordt. In alle kernen en de stad Schagen is de woningnood hoog. Voor nieuwbouwprojecten zijn er veel meer gegadigden dan woningen, prijzen blijven stijgen en de wachtlijsten voor de sociale huur zijn met gemiddeld 5½ jaar nog steeds te lang. Ook al zijn de wachttijden de laatste tijd wel minder lang geworden. De nood is kortom nog steeds veel te hoog. In de afgelopen periode heeft het CDA Schagen zich ingezet om de groeiende vraag naar woningen te beantwoorden, door steeds meer te bouwen. We mogen er trots op zijn dat we veel meer bouwen dan de meeste gemeenten.

Van 300 naar 500 nieuwe woningen per jaar

De gemeente bouwt nu 300 woningen per jaar, maar toch is dat in de huidige markt nog steeds niet genoeg. Daarom wil het CDA de bouwambitie verhogen naar 500 woningen per jaar. Lijsttrekker Puck de Nijs: “Die verhoging zal niet eenvoudig zijn, maar we zien kansen nu het nieuwe kabinet een minister voor Volkshuisvesting heeft en de verhuurdersheffing is afgeschaft. Als alle overheden samen gaan voor meer woningbouw moet er ook meer kunnen in Schagen.” Het CDA wil die woningen verspreid over de gemeente bouwen, in alle dorpen en in de stad Schagen. Ook is er behoefte aan alle typen woningen. ‘Er is veel vraag naar betaalbare starterswoningen, sociale huurwoningen en seniorenwoningen, maar er moeten ook 2 onder 1 kappers en vrijstaande woningen bijgebouwd worden’ aldus Puck de Nijs.

Positief nieuws uit Den Haag  

Het nieuwe kabinet lijkt de wooncrisis serieus te nemen en heeft weer een minister van Volkshuisvesting. Het Rijk heeft er direct ook voor gekozen om de verhuurdersheffing af te schaffen, daardoor hebben woningbouwverenigingen weer geld vrij om meer te bouwen. Toen in 2013 de heffing is ingevoerd, is de bouw van huurwoningen gehalveerd, dus nu kunnen we weer rekenen op een verdubbeling.

Puck de Nijs: “We bouwen nu 300 woningen, dat is een groei van 1,5% erg veel voor Schagen. Toch moet en kan er wat ons betreft een tandje bij om alle woningzoekenden te helpen. We gaan de komende jaren groeien naar 500 woningen per jaar, een groei van 2,5% per jaar. Daarmee gaan we nog verder inlopen en mensen sneller helpen aan een geschikte woning.